В Разград отбелязаха годишнина от неуспешния преврат в Турция

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Възпоменателното тържество бе организирано от генералния консул на Република Турция в Бургас

В Разград се проведе възпоменателно тържество, организирано от Генералния консул на Република Турция в Бургас Ниязи Еврен Акйол, по случай Деня на демокрацията и националното единство – официален празник в Република Турция, както и годишнина от опита за преврат в съседната страна.
На церемонията в хотел Cartoon в Разград присъства областният управител на Разград Гюнай Хюсмен, районни мюфтии от областите Разград, Бургас, Сливен, Шумен Добрич и Силистра, както и предприемачи от тези региони.
Подобни възпоменателни тържества се организират от всички държавни институции в Турция и от посолствата и консулствата на държавата по света, заяви генералният консул.
„Една година след опита за преврат като държава, съседна на Турция, заявяваме отново, че подкрепяме законно избраното правителство и президент на Република Турция и дано Господ и Аллах да пазят българския и турския народ от такава участ. Неслучайно непосредствено след събитията в Турция българският премиер Бойко Борисов бе сред първите, които подкрепиха законно избраното правителство и президент на Република Турция, подкрепа южната ни съседка получи и от Европейската комисия и от Европейския парламент“, заяви Хюсмен пред гостите на тържеството.
„Чест е за нас, че областният управител на Разград уважи събитието, благодарим, че с присъствието си доказвате, че двете държави споделят едни и същи ценности. Не се уморявам да повтарям, откак съм Генерален консул в Бургас, че България и Турция са приятелски, братски и съюзнически страни и една от ценностите, които ни обединяват, е демокрацията“, заяви Ниязи Еврен Акйол.
Хюсмен изрази удовлетворение, че обществеността и политическите сили в Разград постъпиха мъдро и не допуснаха провокации, свързани с провеждането на възпоменателното тържество. Заради подобни индикации мястото на провеждането му бе променено от Шумен на Разград.
Възпоменателното тържество бе съпътствано от изложба от фотографии на Анадолската агенция от 15 юли 2016 г., както и видео презентация от събитията от тази дата. С минута мълчание присъстващите почетоха паметта на загиналите при опита за преврат.
Докато в залата течеше възпоменанието, свързано с миналогодишните събития в съседна Турция, няколко представители на патриотичните партии от Разград се събраха пред хотела, но до провокации и сблъсъци не се стигна. Патриотите обявиха, че ще изразят позицията си по-късно с политическа декларация.

Оставете първия коментар към "В Разград отбелязаха годишнина от неуспешния преврат в Турция"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*