Ст. комисар Ялчън Расим: Всячески се борим с престъпността, гражданите могат да се чувстват защитени

Областните директори трябва да имат повече оперативна самостоятелност относно кадровите проблеми, за да е по-ефективна работата

– Г-н Расим, Шуменската дирекция на МВР е на едно от първите места по разкриване на престъпленията в страната. Как се постига това в ситуацията, в която се намират полицаите в момента?
– За постигането на такива резултати, трябва да бъдат изпълнени определени условия. На първо място трябва да има екип, на второ място – да има професионалисти, които да работят в този екип, на трето място, но не на последно по важност, трябва да има дисциплина. След като е постигнато всичко това, трябва да има ръководител, който да поставя задачите и да следи за тяхното изпълнение.Така нещата се получават.
– Какви са основните проблеми пред шуменските полицаи, дори и тези от чисто битов характер?
– Проблеми винаги е имало и ще има. Друг е въпросът, че те трябва да бъдат сведени до минимум. Автопаркът на Шуменската полиция е остарял на 60%. Повечето автомобили са с над 300000 км пробег. Знаете, че доскоро имахме проблеми с количеството гориво. Ние сме правили икономии. На последното заседание, на 26 юни премиерът Бойко Борисов обеща да вдигне лимита за гориво, което ще се отрази много добре на областните дирекции. Компютрите са стари. Климатиципочти нямаме, охлаждат се само помещенията, където е крайно необходимо. Трябва да се подобрят условията на труд на всички служители в МВР, все пак живеем в XXI век. Не може с един 20-годишен „Опел“ да гониш престъпници с 2-годишно„БМВ“. Трябва да се помисли в тази посока. В Областна дирекция на МВР-Шумен има 4 Районни управления. През 2009 година направихме основен ремонт на сградата на управлението в Каолиново. В близките дни започваме ремонт в сградата на РУ – Нови пазар. Поетапно решаваме проблемите.
– От какво най-често ви се налага да пестите?
– Имаме определена финансова рамка, в която трябва да се поберем. Пестим от всичко. Но това не ни пречи да си изпълняваме съвестно работата и да реагираме на всеки един сигнал, получен в дежурната част на Полицията.
– Доколко полицаите на улицата са обезпечени в опасната работа, която извършват?
– Работата на полицая е опасна. Не случайно законодателят е решил полицаите да се водят I категория труд с определени привилегии, като ранно пенсиониране иизплащане на 20 заплати при пенсионирането. Нека така да кажа: полицаят има начален час на работа, но кога свършва, никой не знае, защото зависи от оперативната обстановка, зависи от конкретната ситуация. Зависи от много неща.
– Говорихме за облагите след пенсионирането, какви са поощренията обаче по време на работа. Полицаите протестират, недоволни са? Изобщо достойно ли е заплащането, което получават в момента?
– Всяка достойна работа трябва да има достойно заплащане, нека така да отговоря.
– Идвайки днес при Вас,в тези юлски горещини, видяхме полицаи със зимни обувки. От протестите знаем, че има проблем с униформите. Какво е състоянието на шуменските полицаи?
– Проблем с облеклото на полицаите има и по-скоро с летните униформи.Те не са получавали такива от известновреме. Обувките и те са проблем, понезимни дрехи имаме. А и премиерът разпореди да се платят 30 млн.лв., за да могат колегите да бъдат обезпечени с парични средства.
– Къде се продават полицейски униформи, че да се снабдят полицаите с тях?
– Парите, които колегите ще получат, са за ремонт на сегашните униформи. Нямам информация да се продаватуниформи.
– Какво мислите, че трябва спешно да се промени в МВР?
– Това е труден въпрос. Има много неща за промяна в МВР. Трябва по-скоро да се избере дали да бъде по-централизирана структура, или по-децентрализирана. В годините назад, когато законите за МВР бяха променяни многократно, се наблюдаваше едно лутане в двете посоки. Смятам, че структурата трябва да бъде по-децентрализирана. Какво имам предвид? Имам предвид областните директори да имат повече оперативна самостоятелност. Да могат да решават самостоятелно най-вече кадрови проблеми, за да е по-ефективна работата. В крайна сметка оценката за нашата работа я дава обществото. Ние в МВР може да си даваме различни оценки, но окончателната оценка е тази на гражданите. Толкова е просто.
– Как стои кадровият въпрос в ОД на МВР-Шумен?
– Кадровият въпрос е проблем навсякъде в МВР. Специално в Шумен е наистина сериозен. Имаме 13% недостиг за покриване на квотата в областта. В региона има 152 населени места, от които 144 са села и 8 градове. Те в момента се обслужват от 77 служителина териториална полиция, а щатът е 90. Самапреценетеколко малък или голям е недостигът. Нека да не забравяме, че в областта влизат градове с много квартали. Така, че е трудно!
– Успешно се борите в Шуменско с битовата престъпност. Как се справяте?
– Резултатите показват. За първите 6 месеца на 2017 година на територията на Областната дирекция има регистрирани 1076 криминални престъпления. Миналата година са били 1009, т.е.отчита се нарастване на престъпността. Миналата година по това време тя е била 45,79%, а сега е 48,79%. Нарастването е с 3 процента. Преобладават престъпленията против собствеността, при които има устойчивост – 404 за 2017 година и401за миналата. Хубавото е, че има регистриран малък брой грабежи на нашата територия. Те са 8 и всички са разкрити. На следващо място са т.нар. общоопасни престъпления. При тях има ръст на деянията, но това се дължи на нашата активност.Става дума зат.нар. скрита престъпност, латентната престъпност и ние я търсим. Към нея попадат престъпленията, свързани с наркотици, транспортнипрестъпления. Затова полицейските автомобили са навън всеки ден, активно се работи в тази посока.
– Мислите ли, че шуменци се чувстват защитени?
– Искам да ги уверя, че могат да се чувстват по-сигурни. Те наистина са защитени. Ние сме създали необходимата организация. Имаме денонощен режим на работа. Всички уязвими места сме ги осигурили с полицейско присъствие, следим всяка промяна в ситуацията.
– Вие заехте поста на директор на Областна дирекция, след като ръководихте управления в по-малки населени места. Кое в работата там Ви помага сега?
– Аз съм на ръководна длъжност от 2008 година. Бил съм началник на РУ – Каолиново и на РУ-Нови пазар. Спецификата на работа навсякъде е различна, но работата си е работа. Кражбата в малко населено място на две овце и две кокошкиса голям удар за бай Иван, например. Обирътна апартамент в големия град също е трагедия за семейството. Затова се стремим във всички населени места, особено в селата да осигуряваме по-голямо полицейско присъствие, да има повече специализирани полицейски операции, които се провеждат особено в тъмната част на денонощието. Стремим се всячески да се борим с престъпността.
– Ще споделите ли с нас спомен от кариерата Ви, който Ви е изградил като полицай?
– Имам различни спомени от моята работа, но споменът от Хитрино никога няма да забравя. Беше преломен момент в моята кариера. Всекидневната опасност, рискът за живота и отговорността, които носих там. Както знаете, ние не допуснахме нито едно посегателство спрямо собствеността на гражданите. В рамките на 11 дни, докато населението беше евакуирано от селото, няма регистриран нито един заявителски материал в Областната дирекция. Мисля, че успяхме.
– Г-н Расим, миналата седмица отбелязахте професионалния си празник. Какво пожелавате на колегите си?
– Ние чествахме празника на професията, на която сме се посветили.Професия, изискваща изключителна всеотдайност, дисциплина, смелост и хуманизъм.Когато влагаш сили и енергия в името на спокойствието и сигурността на гражданите, получаваш ценната признателност и благодарност на цялото общество.С ежедневната си дейност, защитавайки правата и интересите на гражданите, всички ние, служителите на МВР, съзнаваме, че животът и безопасността на другите зависят от нашия професионализъм и гражданска доблест.
Oтправям към служителите на реда и техните семейства най-сърдечни и искрени поздрави по случай професионалния празник на Министерството на вътрешните работи 5 юли! Нека са живи и здрави! Нека поводите за професионално самочувствие бъдат повече и нека заедно да работим за спокойствието и сигурността на хората!
Интервю на
Лилия ВЪЛКОВА

Оставете първия коментар към "Ст. комисар Ялчън Расим: Всячески се борим с престъпността, гражданите могат да се чувстват защитени"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*