Губернатор ще дарява 1000 лв. всеки месец от заплатата си

Гюнай Хюсмен стана съпричастен с проблемите на Читалище „Съгласие“ в Осенец

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и неговите заместници Нурие Црънгалова и Евгени Драганов бяха гости на самодейците от НЧ „Съгласие 1891“- Осенец. Пред ръководството на Областната администрация читалищните деятели представиха своите проблеми.
Председателят на читалището Радославка Джибарова обясни, че финансовата субсидия, която институцията получава от местната управа – 7900 лева, стига най-вече за заплата и осигуровки на секретаря на читалището. Остават 80 лева месечно за всички други разходи – ток, вода, отопление, ремонт, средства за участия във фестивали.
Пред областния управител и неговите заместници самодейците представиха част от репертоара си. Впечатлен както от звънките им гласове и интересни капански песни, така и от дръзновението, с което се опитват да се справят с трудностите и ентусиазма, с който поддържат капанските традиции, Хюсмен обяви, че до края на мандата си ще им дарява всяка година по 1000 лева от заплатата си. Тъй като тази година вече е преполовена, тазгодишната субсидия от областния управител ще бъде 500 лева и самодейците ще я получат до края на месеца. В замяна Хюсмен помоли капанският състав да изнася по два концерта годишно пред аудитория, която той избере. Ръководството на Областната администрация апелира и местните арендатори и по-заможни хора да съдействат по подобен начин за запазването на традициите на капанското село.
Самодейците изразиха благодарността си и с малък концерт от местни песни и капански народни хора. Ръководството на Областна администрация бе посрещнато с красива погача, възрастните дами от Осенец бяха приготвили още местни вкусотии за гостите си – баници, гьозлеми, маджунена каша и други. След вкусната почерпка гостите разгледаха и цялата читалищна сграда, която, въпреки финансовия недоимък, е добре поддържана и ремонтирана, с изключение на северната стена, която има нужда от ремонт.
„Много уважавам пенсионерите, вие сте строили България, това, което сте построили преди, ние сега не успяваме да поддържаме, дължим ви много почит и уважение“ – обърна се към възрастните хора от Осенец Хюсмен.
Следващата среща на капанците и областния управител ще бъде след участието им в Капанския събор на 15 юли, когато Хюсмен ще покани самодейците на обяд.

Оставете първия коментар към "Губернатор ще дарява 1000 лв. всеки месец от заплатата си"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*