Стабилизирането на МБАЛ „Св. И. Рилски“ е основна цел на новото ръководство

Изборът на Съвет на директорите бе съпроводен с протести и контрапротести

Нов Съвет на директорите бе избран на годишното събрание на акционерите на МБАЛ „Св.Иван Рилски“ в Разград. В него влизат бившите изпълнителни директори д-р Гечо Жеков и д-р Иван Петров, както и представител на държавата – Теодор Гарвалов, работещ като юрисконсулт в Дирекция „Финансово-стопанска дейност и управление на собствеността“ в Министерството на здравеопазването.
Очаква се за директор да бъде назначен д-р Жеков, но това трябва да бъде решено на заседание на новия борд на директорите. Новият СД е бил избран по предложение на представителя на Министерството на здравеопазването и тъй като държавата има над 88% дял в акционерното дружество, нейната дума е решаваща. По закон Съветът на директорите се вписва в Търговския регистър до 2 седмици, а на заседание на СД ще бъде избран председател на директорския борд и изпълнителен директор. Кога точно ще се случи това, не е ясно, тъй като министерският експерт не бе в Разград в деня на събранието.
След събранието изпълнителният директор д-р Марин Керчев коментира, че смяната е политическа и за нея най-голям принос имат народният представител Десислава Атанасова и д-р Георги Кулишев. Той заяви, че 40 лекари и медицински сестри са си подали оставките и не знае как ще се работи в отделенията, докато в регистъра бъде вписан новият Съвет на директорите и бъде избран нов изпълнителен директор. „Ще разговарям с тях да останат на работа, но се съмнявам, че ще успея. При всички положения ще има напуснали. Ще си отида от болницата удовлетворен от свършеното от мен и екипа ми, веднага след като новото ръководство поеме управлението“, допълни д-р Керчев.
Д-р Петров пък заяви пред журналисти, че обвиненията към предишните директори в корупция са повече от несъстоятелни и ако продължават, ще си потърси правата в съда. Той каза, че новото ръководство има идея да направи Обществен съвет, за да има прозрачност и гласност пред гражданите как се харчат средствата.
Преди събранието се състоя протест и контрапротест – единият в защита на държавата, а другият против смяната на ръководството. Лекарите и сестрите, които подкрепят досегашното болнично ръководство, заявиха, че в последните две години клиниката е излязла от финансовия колапс и е започнала да печели. Инвестирано е в нова апаратура и икономическите показатели вървят нагоре. „Политиката влезе в болницата. У нас не се гледа с добро око на държавните предприятия, които печелят“, заяви завеждащият АГ-отделението доктор Боян Атанасов. От лагера на контрапротестиращите пък обявиха, че подкрепят смените. „Държавата е собственик на болницата и Министерството на здравеопазването решава кой да я ръководи. Никой не е над държавата, защото тя е в правото си да прави смени“, изтъкна шефът на ОАРИЛ д-р Георги Кулишев, който бе заедно с лидерите на „Атака“ и НФСБ в Разград Георги Димитров и Димитър Димитров, наблизо бе и общинският лидер на ДПС в Разград д-р Левент Апти.
Ден след събранието пресконференция даде и народният представител Десислава Атанасова заедно с д-р Жеков и д-р Петров. Тя заяви, че одобрява решението на министъра на здравеопазването и оставя без коментар твърденията, че тя стои зад тях. Тя счита, че МЗ е достатъчно компетентно и информирано и е направило своя избор на базата на одитни доклади, отчети и анализи. Стабилизирането на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Разград е основна цел на новото ръководство, изтъкна тя.
Д-р Жеков обясни, че негова основна цел при встъпване в длъжност е да се прекрати ескалирането на напрежението в лечебното заведение. Той подчерта, че ще се проведат индивидуални разговори с всички напуснали и уволнени за последните две години, както и с всеки, който е депозирал своята оставка в знак на съпричастност със смененото ръководство. Ще се привлекат и млади лекари, както и всички уволнени от досегашното ръководство. Ще се обърне специално внимание на Спешната помощ, тъй като по негова информация пациентите се пренасочвали към други градове, където трябвало да плащат. Д-р Петров изтъкна, че няма да има реваншизъм, но ще се проверят всички безпринципни договори, какъвто според него например е този за хемодиализата като външна услуга.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Стабилизирането на МБАЛ „Св. И. Рилски“ е основна цел на новото ръководство"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*