Със скаутски лагер завърши учебната година за тургеневци

Те не само се забавляваха, но и откриха, маркираха и почистиха замърсен от туристите район

Момчетата и момичетата от клуб „Скаути“ и клуб „Военно обучение и гражданска защита“ в ОУ „Тургунев“ в Разград приключиха учебната година с приключенски скаутски лагер, като прекараха сред природата пет дни и четири нощи.
Лагерът им в местността Пчелина бе организиран по проекта „Твоя час“ и се проведе под мотото „Живот в хармония с природата“. Ръководителите на лагера – Лиляна Петрова, Атанас Богословов и Силвия Хараланова, бяха изготвили програма и дневен режим на скаутите, който включваше: ставане от сън, бягане, закуска, учене сред природата, обяд, почивка, спортни игри и състезания, вечеря и забавления около лагерния огън.
Още първия ден скаутите събраха достатъчно дървен материал и се научиха бързо да редят и палят няколко вида огън – кладенец, нада и индиански. Всички бяха запознати с правилата за безопасно палене на огън и възстановяване на природната след това и стриктно ги спазваха през целя си престой. Освен че лагерът завърши без пожароопасни инциденти и щети по околната среда, учениците се научиха да използват пламъците максимално рационално, като си приготвяха на тях и вкусотии за вечеря.
Други интересни занимания за лагеруващите бяха обучението в стрелба с пушка, уроците по ориентиране с карта и с компас и разпъването на палатка. Всички искрено се забавляваха в състезанието „Следвай дирята“, в което по специални знаци и ориентири трябваше, с помощта на карта и компас, да преодолеят определено разстояние и да достигнат до крайната точка. Загубили се по време на този поход нямаше.
Организираното състезание по скоростно разпъване на палатка развесели истински всички участници и доказа, че малчуганите имат достатъчно добри умения за оцеляване сред природата. Във всички игри и състезания имаше и победители, и победени, но лагерният огън вечер обединяваше скаутите със своята топлина и уют под звездите. Заниманията сред природата дадоха на децата много емоции и интересни приключения и те й се отблагодариха като откриха, маркираха и почистиха замърсен от туристите район. Така, освен да се наслаждават на природата, те се научиха да я уважават и почитат, като я пазят и обгрижват.
От скаутския лагер тургеневци отнесоха спомени за едно истинско приключение, свързано с получаване на знания, развиване на умения, безкрайно веселие около лагерния огън и едно по-ново отношение към природата. Всеки един от участниците получи и грамота за истински скаут.

Оставете първия коментар към "Със скаутски лагер завърши учебната година за тургеневци"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*