3D-рисунки украсиха русенския площад

Стрийтарт произведения на художниците са допринесли за световната слава на Лондон, Мелбърн, Берлин, Сао Паоло и Ню Йорк

С кратка церемония Ирена Петрова – директор Дирекция „Култура и образование“, откри творческата работа на първия за града ни фестивал за улично изкуство „3D-светове в градския щрих на Русе“. 4 творчески територии са обособени на пл. „Свобода“, където започнаха своята работа майстори на триизмерни улични картини, които създават авангардни оптически илюзии.
Вера Богати от Италия, Рубен Понсиа от Холандия, Адриана Гарсия и Карлос Гарсия от Мексико са именити художници, чиито стрийт арт произведения са допринесли за световната слава на градове като Лондон, Мелбърн, Берлин, Сао Паоло и Ню Йорк, поставени в топ 5 на класацията на градовете с най-вдъхновяващо улично изкуство. Те твориха до неделя на тема „България и Русе в 3D ракурси“ и същевременно бяха ментори на младежка и детска академия „3D-пространствено рисуване и перспектива“ и „3D-пъзели“. Младежката академия е за ученици от специализирани класове и школи по изобразително изкуство, а детската работилница за триизмерни пъзели е отворено ателие.
Предвид спецификата на творческата работа в двете академии, участието в тях ставаше с предварително записване.
Академиите „3D-пространствено рисуване и перспектива“ и „Конструиране на 3D-пъзели“се проведоха в почивните. В неделя аниматорна група „Веселяците“ забавлява децата и младежите. Всеки желаещ имаше възможността да се снима с героите от филма „Калинката и Черния котарак“. Участниците в академиите бяха отличени с грамоти и награди.
Поредният модерен градски фестивал за съвременно изкуство „3D-светове в градския щрих на Русе“ е проект, който се изпълнява от Сдружение „Асоциация Европейски младежки път“, с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Община Русе, Общинска фондация „Русе град на свободния дух“ и спонсори. 3D-рисуването се осъществява с подбрани от авторите биологични багри на конкретни производители върху специален линолеум, не уврежда градската среда и съприкосновението с тях не предизвиква алергии и други реакции.
Създадените произведения ще останат на местата, където са сътворени до края на месеца, а след това ще бъдат предадени в собственост на Община Русе.

Оставете първия коментар към "3D-рисунки украсиха русенския площад"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*