Три дни Силистра бе фестивална столица на детското танцово изкуство

В небето полетяха гълъби и балони с послания и детски рисунки

Три дни Силистра бе фестивална столица на детското танцово изкуство като домакин на Международния детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство“.
В небето на Силистра полетяха гълъби и балони с послания и детски рисунки от състоялия се пленер „Аз рисувам фестивала”. Министерството на културата и Съюзът на музикалните и танцовите дейци в България изпратиха поздравителни адреси.
Повече от 300 деца от Украйна, Грузия, Сърбия, Босна и Херцеговина и България участваха в проявата и тази вече представиха заключителния фестивален концерт.В рамките на фестивала бе проведен конкурс за мис и мистър „Фестивал“, спечелен от Нино Маткава от Грузия и Габриел Георгиев от клуб „Елеганс“ в Силистра. „Нека никой никога да не узнава какво е това война“, пишат децата от Украйна, участвали във фестивала.
„Макар че в нашата страна сега се водят военни действия и ние сме видели страшните картини на войната, то не губим надеждата си за светло бъдеще“, се казва в посланието на украинските деца, разпространено в деня, определен за развлекателни игри и конкурси. Посланието бе отличено от жури и със специална награда като най-оригинално. Със специална награда за най-оригинален костюм бе отличен колективът на народното читалище „Родолюбие” от силистренското село Айдемир. Като фотогеничен и с най-слънчева усмивка бе определен Мартин Василев от балет „Б-2” в Силистра. Най-елегантна бе двойката Тиана Угринич и Павле Савкович от Сърбия, а за поддържаща публика бе награден колективът от Грузия.Имаше прощална среща на представителни групи от участниците с кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов.
Фестивалът са провежда за двайсет и втори път с подкрепата на Министерството на културата и под патронажа на кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов.
„Утрешният мир започва с днешното приятелство“ датира от 1994 година. Основатели са председателят на Сдружението на детско-юношеските хореографи в България Агрипина Войнова и силистренският хореограф Йордан Филипов. В Силистра са гостували изявени детски танцови състави от Европа, Азия, Америка и Африка.
Пеню ПЕНЕВ

Оставете първия коментар към "Три дни Силистра бе фестивална столица на детското танцово изкуство"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*