Проф. Кирил Мескин алармира за паметния знак пред театъра в Плевен

За проблем с паметния знак за обявяването на Независимостта на България, поставен пред сградата на ДКТ „Иван Радоев“, алармира скулпторът проф. Кирил Мескин. Проблемът е възникнал в резултат на започналия в района мащабен ремонт. За създалата се ситуация той информира председателя на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев, от когото потърси съдействие. Двамата се срещнаха и се запознаха на място с проблема.
„На това място всяка година Плевен чества една от най-светлите дати в родната история – 22 септември, Деня на българската независимост! Паметният знак се намира пред историческата сграда на театъра, където на 22 септември 1908 г. е прочетен манифеста на княз Фердинанд I за обявяване на независима България. Целият този площад е едно олтарно място за Плевен. Тук всяка сграда, всеки един елемент е мислен и съобразен с цялостната архитектура. Като автор на паметния знак, пред който всяка година Плевен чества Независима България, бях изключително неприятно изненадан, когато видях какво се случва тук. При изготвянето на проекта за реконструкция на района не е отчетен ритуалният характер на това пространство – няма предвиден достъп до морената, в проекта липсва място за полагането на цветя и венци пред нея, точно пред паметника има предвиден електрически стълб. С две думи – нарушена е цялата сакралност“, коментира проф. Мескин.
Мартин Митев и проф. Мескин разгледаха за пореден път внимателно проекта за обновяването на площад „Стефан Стамболов“ и обсъдиха възможните варианти за разрешаването на проблема с паметния знак. „Категорично нещата няма да останат в този вид и решение ще бъде намерено. Това свято за Плевен място ще запази своя ритуален характер, като в същото време ще спазим и изискванията, заложени в проекта. Когато има желание един проблем да бъде разрешен – варианти винаги има“, заяви Митев.
Като възможност бе обсъдено мраморната морена да бъде изместена в рамките на предвидената по проекта зелена площ (по посока на храм „Св.Николай“) и до паметника да бъде изграден достъп, с оформено ритуално пространство. По този начин ще бъде избягнат електрическия стълб, ще се осигури и по-широко пространство за провеждане на ритуалите на 22 септември.
„С проблема е запознат и кметът на Община Плевен. Въпросът с местоположението на мраморната морена ще бъде окончателно решен още в началото на следващата седмица“, увери Мартин Митев.
Величка БОЖИКОВА

Оставете първия коментар към "Проф. Кирил Мескин алармира за паметния знак пред театъра в Плевен"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*