Духовници на Разград обсъдиха с губернатора проблеми на вярващите

Ще бъде отслужена обща молитва за здраве и берекет и за опазване на реколтата от природни бедствия

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен се срещна с духовните водачи на основните религиозни общности в Лудогорието. Архиерейският наместник отец Георги и районният мюфтия Мехмед Аля изразиха удовлетворение от отношението и загрижеността на губернатора към проблемите на изповядващите православието и исляма в Област Разград.
Сред конкретните проблеми, които тримата обсъдиха, бяха необходимостта от изграждане на път до църквата в село Малък Поровец и от ремонт на джамията „Магбул Ибрахим паша“ в Разград. Община Исперих вече е обявила обществена поръчка за пътя към храма в Малък Поровец – установи след проверка областният управител, а във връзка с джамията в областния град заяви категорично, че се търсят варианти за финансиране на ремонта й. Мехмед Аля призова на първо време да се укрепи външно сградата – да се отстранят кореновите системи на дърветата и храстите, прорасли на покрива, да се ремонтира самият покрив, както и фасадата, от която вече имаше инциденти с паднали големи камъни, създаващи опасност за здравето на минувачите, да се изгради дренаж, за да не се подкопават от валежи основите на сградата. Подобни препоръки има издадени от Националния институт за недвижимо културно наследство през 2015 г., обясни Аля.
Двамата духовни водачи коментираха проблемите със заплащането на служителите в църквите и джамиите, което не се осигурява от държавата, а от ръководствата на двете религии. От 3 месеца не сме получавали заплати, вече 5 човека напуснаха, разказа Аля. Важно за обществото е държавата да подпомага традиционните религии в страната, за да се почитат моралните ценности, а и да не се отклоняват към различни религиозни течения хората – обединиха се около тази теза и тримата участници в разговора. Коментирана бе и необходимостта децата да получават основни познания по религия в училище. В момента това се случва предимно в неделни училища в православните храмове и летни коран курсове в джамиите.
Областният управител Гюнай Хюсмен благодари на двамата религиозни водачи за това, че са дейни хора и работят усърдно за разрешаване на проблемите на вярващите и заяви категорично, че винаги е готов да им съдейства.
В края на срещата възникна идея Архиерейското наместничество, Районното мюфтийство и Областната администрация в Разград да организират отслужване на обща молитва за здраве и берекет на жителите на Област Разград и за опазване на реколтата от природни бедствия. Датата и мястото ще бъдат уточнени допълнително.

Оставете първия коментар към "Духовници на Разград обсъдиха с губернатора проблеми на вярващите"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*