Mens sana in corpore sano

Стефка Костадинова, Любо Ганев и Габриела Петрова (от ляво надясно)

Елитният спорт у нас, макар и без медали,сe радва на държавна грижа, а масовият просто загина

Мирела Демирева (в средата)

Mens sana in corpore sano – казваха древните римляни. (Всъщност фразата е на Ювенал от неговите „Сатири” – „Здравото тяло прави и духа ни здрав“. Но народът е здрав, само когато е здраво обществото, а нашето вече отдавна боледува и в прекия, и в преносния смисъл. А при последния (втори) кабинет на ГЕРБ бе на ръба на оцеляването.
Българската статистика винаги е изтъквала големият брой лекари (макар че напоследък взеха да бягат от България поради ниските заплати) на глава от населението, но дали това ни прави по- здрави и трудоспособни. Мисля,че работата тук не е само в медицината, колкото в социалното устройство на обществото и в неговото икономическо състояние. Родната ни медицина винаги е разчитала на лекарствата (сега те са сред най-скъпите в Европа и станаха почти лукс!), но не и на профилактиката. А лекарствата, както всеки знае, имат временен ефект, затова пък нерядко страничните им действия отслабват защитните сили на организма. И водени от инерцията, ние поглъщаме тази химия и пренебрегваме естествените, природните средства. Да, някои от тях изискват известни усилия и постоянство, свързани с двигателната ни активност, с начина на храненето.

Масов спорт

За съжаление се оказа, че у нас просто няма социална потребност от това – българите да са здрави и трудоспособни. А в повечето страни на Европа и особено в Америка здравето е издигнато в истински култ – то е условие за добра външност, добра работа, просперитет, основа за хармоничен и пълноценен живот. А ние, постсоциалистическите българи, според данни на Световната здравна организация сме една от… най-болните нации в света! А по брой на пушачите заемаме „почетното” трето място, след Куба и Корея сега имаме и закон против тютюнопушенето, но спазва ли го някой – повечето от половината българи пушат, при това навсякъде и упорито тровят непушачите! А и в заведенията вече няма никакъв контрол. (И сме с най- високата смъртност в ЕС…)
Причините са до голяма степен икономически, но и не само такива. Освен „нация техническа”, ние решихме да бъдем – не според мащабите си –„световна спортна сила”. И хвърлихме огромни сили и средства за индивидуалния, „елитния” спорт, вместо за масовия. (Все още поддържаме като данъкоплатци и една напълно излишна, паразитна структура – „ Министерство на младежта и спорта”, което преди време се ръководеше от недоучилия сладкар Лучано!)… И забравихме, че спортът е преди всичко здраве, един много важен капитал за всяка нация. И се получи странен феномен, непознат в цивилизованите държави – специализираните спортни училища с пансиони във всеки областен град. Те, разбира се, бяха замислени да произвеждат професионални спортисти, т.е. шампиони, за да „разнасяли славата на България”. И въпреки, че времето им отдавна мина и се видя, че полза от тях няма, че подръжката им струва милиони, те продължиха да съществуват като един анахронизъм вече толкова години след демократичните промени. И стана така, че от тях, особено напоследък, започнаха да излизат твърде малко световни шампиони (необходими, според някои за… „националното ни самочувствие”?!) и внушителен брой…полуграмотни пазачи на банки, мултаци, сикаджии, мутри и биячи и други подобни „професии”, изискващи „специализирано” образование, при това платено изцяло от нас, данъкоплатците! Защото, наистина в тях има ученици, които почти не могат да четат и да пишат! Част от техните възпитаници сигурно масово влизат в ГЕРБ… В същото време нашите неуки управници решиха да принизят статута на националните специализирани училища за математика, физика, езици и изкуства, чиито възпитаници са бъдещият елит и гордост на нацията (те учат там на собствени разноски, докато спортистите са на държавната ясла!).
Да, тези напълно излишни, паразитни спортни училища струват милиони на държавата или по-точно на всички данъкоплатци! Докато хиляди деца в нормалните училища са лишени от елементарни условия да спортуват за здраве, да укрепват младите си организми. И нашите ученици са сред най- боледуващите в Европа.
Да не говорим за липсата на спортни площадки в българските градове и села, за зле поддържаните игрища, училищни дворове и паркове.Защото каква полза, че някоя си спортистка скочила с не знам колко си милиметра малко повече от другите, сякаш престижът и просперитетът ни като нация и държава ще нарасне, след като у нас, при тази тотална, унизителна бедност, и голяма част от младите хора са вече болни – затлъстели, с наднормено тегло, хипертония или диабет, некачествено хранени или пък недохранени, без възможности за спорт, за нормално физическо развитие?А немалко от по-здравите от тях като няма къде да изразходват излишната си енергия буйстват и вършат различни престъпления. Дори и в училище!
А у нас вече закриха ученическите столове и бюфети, поради липса на средства, докато за спортните училища с пансиони все още се изсипват грешни пари!
Според доклад на просвeтното министерство у нас 620 училища са без… физкултурен салон и дори подходящ двор за часовете по физическо възпитание. Децата ни просто няма къде да спортуват, да се развиват силни и здрави физически. За тях няма дори най-скромни пространства за игра. Затова пък бедната ни държава отделя много средства за професионалния спорт, дори наскоро назначи на синекурни щатове футболисти във фалиралите БДЖ! А спортното министерство отдели (от държавния бюджет и нашите данъци) за всеки медалист от последната олимпиада по 250 000 лева! А представянето ни бе повече от неуспешно. И може да се каже, че политиката ни в спорта е определено неразумна, неправилна, както е в нецивилизованите, авторитарните държави. Отделят се премного средства от изтънелия ни бюджет, докато културата и образованието ни непрекъснато затъват.
Да не говорим за новопостроените „арени”, гигантски спортни зали, струващи стотици милиони на държавата, за стадионите и басейните, изградени в редица села, които пустеят и се рушат…
Огнян СТАМБОЛИЕВ

Оставете първия коментар към "Mens sana in corpore sano"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*