Затлъстяване и зрителни смущения са проблемни при децата в Разградско

Значително увеличение на подрастващите с наднорменото тегло отчитат здравни експерти

Затлъстяването заема водещо място при заболяванията сред децата и учениците в област Разград. Това показва анализат на здравословното състояние на подрастващите от региона за изминалата учебна година, съобщиха специалистите от Регионалната здравна инспекция. В същото време има значително увеличение на децата и учениците с наднормено тегло в сравнение с предишни години, допълват от РЗИ.
Притеснителни са и смущенията в зрението на учениците от всички възрастови групи, като тези заболявания са на второ място след затлъстяването.
Проведените профилактични прегледи в детските градини и училищата показват, че 10,4% от децата са с отклонения в здравословното състояние. При тях преобладават следните заболявания: затлъстяване – 5,2%, пневмонии – 1,2%, астма – 0,5%, заекване, тикове – 0,4% и др. При учениците са регистрирани също 10,4% с отклонения в здравето. При тях най-често срещаните болести са: затлъстяване – 8,6%, смущения в зрението – 0,3%, астма – 0,2%, епилепсия – 0,2% и др.
Данните от профилактичните прегледи и диспансерното наблюдение на деца и ученици потвърждават необходимостта от системното им провеждане, като възможност за ранно откриване и отстраняване на здравни проблеми у подрастващите. От значение е още в детска възраст да се акцентира върху дейности за профилактика на хроничните неинфекциозни заболявания, които съставляват значителен дял от патологията на възрастното население.
В тази връзка според РЗИ трябва да се подобри обхватът и контролът на профилактичните прегледи, взаимодействието между медицинските специалисти и ОПЛ и качественото извършване на профилактичните прегледи.
Изводите от анализа са, че усилията на специалистите от здравните кабинети на детските заведения и училищата, на отдел ПБПЗ, на педагози и родители трябва да се насочат към усвояване на здравни знания и здравословно поведение от децата и подрастващите, анализиране на рисковите фактори, като небалансирано хранене, тютюнопушене, наднормено тегло, и връзката им със социално значимите заболявания в зряла възраст, утвърждаване на здравословен начин на живот и осигуряване на благоприятен психоклимат.
Освен с генетичните фактори, затлъстяването е свързано основно с небалансирано хранене и обездвижване, подчертаха здравните експерти. Значение имат също слабата информираност на родителите, относно здравословния модел на хранене и стил на живот. Основните грешки в храненето според тях са: свръх консумация на мазнини (основно от животински произход), на захар и захарни изделия и на сол. Недостатъчен е приемът на плодове и зеленчуци, на риба и рибни продукти, на пълнозърнести храни и др. Тийнейджърите в големите междучасия се стичат към баничарниците, дюнерджийниците и пицариите в града. Храни-ментета заливат пазара, като сокчета с оцветител и захар, снаксове, царевични пръчици, чипсове, близалки, шоколадови изделия със съмнителни съставки и т.н. Те са предпочитани от подрастващите, които поради липса на здравна култура не си дават сметка колко опасни и вредни са те.
Оценката на здравословното състояние на децата и учениците от организираните колективи в Разградска област се изготвя в съответствие с изискванията на наредбата за здравните кабинети в детските заведения и училищата, и за профилактичните прегледи, и диспансеризацията. За изминалата учебна година в РЗИ са постъпили 143 анализа на здравословното състояние на децата и учениците – от 82 детски заведения и 61 училища. В областта са разкрити 126 здравни кабинети, с 88 медицински специалисти, като в малките населени места един специалист обслужва 4-5 обекта.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Затлъстяване и зрителни смущения са проблемни при децата в Разградско"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*