Русенци и българи от Румъния почетоха Левски и Ботев в Букурещ

Семинар „Емблематични обекти, свързани с живота и дейността на великите българи“ събра сънародници

По повод 180-годишнината от рождението на Васил Левски и 140 години от Руско-турската освободителна война за България, Сдружение „Приятели на Русия“ Ал. Невски“ – Русе и Българската общност в Букурещ, проведе мобилен семинар на тема: „Емблематични обекти, свързани с живота и дейността на Левски и Ботев в Румъния”.
Участниците в семинара бяха посрещнати в Букурещ от почетния председател на Демократичния съюз на българите в Румъния проф Лука Велчов, който представи всеки един от обектите с мноко интересни исторически факти от живота и дейността на българските революционери. Посетена беше сградата, където се е провело Общото събрание, свикано през април и май 1872 г, на който се обсъждат важни въпроси на революционното движение в България, приема се изработения от Левски Устав, нова програма и се избира нов Централен комитет с председател Любен Каравелов. Съгласно устава, всеки член на ЦК може да представлява, където и да се намира, целия комитет, ако е снабден със специално пълномощно писмо. Такова писмо е дадено на Левски, натоварен занапред да ръководи революционната организация в Блгария, Тракия и Македония. На Общото събрание Васил Левски е провъзгласен за Апостол на българската свобода. На това място сега е поставена паметната плоча на Васил Левски с надпис на български и румънски език. Надписът гласи:
„Тук, в столицата на гостоприемна Румъния, през 1872 г. Апостолът на българската свобода Васил Левски участва в Общото събрание на БРЦК“.
Следващият обект по маршрута е Хан „Солакови”, построен от братя Солакови. В двора е намирала изоставена мелница, в която през ноември и декември 1868 г. Христо Ботев и организаторът и идеологът на българската революция Васил Левски са живели заедно. За това време в писмо до Киро Тюлешков, Ботев пише:
„Приятелят ми Левски, с когото живеем, е нечут характер. Когато ние се намираме в най-критическо положение, то той и тогава си е такъв весел, както и когато се намираме в най-добро положение. Студ, дърво и камък се пука, гладни от два или три деня, а той пее и все весел. Вечер, дордето ще легнем – той пее, сутрин, щом си отвори очите, пак пее. Колкото и да се намираш в отчаяност, той ще те развесели и ще те накара да забравиш сичките тъги и страдания. Приятно е човеку да живее с подобни личности.“
Пътят по маршрута продължава до улица „Димитрие Ончул” 23, където е бил последният дом на Христо Ботев. Тук през 1956 г., на стената откъм улицата е поставена паметна плоча с надпис на български и румънски език:
„Тук беше къщата, в коята живя през 1876 г. великият български революционер и поет Христо Ботев. Оттук той потегли начело на възрожденската чета за родината си и загина геройски в борбата за нейното освобождение.“
Оттук групата се отправи към паметниците на Ботев и Левски в парк „Херестръу“, където бяха поднесени цветя.
В Културния клуб на Демократичния съюз на българите в Румъния беше проведена среща с богата литературно-музикална програма, посветена на Васил Левски. Здравка Христова разказа интересни моменти от живота на Левски. За библиотеката на клуба бяха подарени български книги. Така завърши нашето пътешествие, което благодарение на изключително интересната информация, която ни поднесе проф. Лука Велчов за живота и дейността на нашите велики революционери Левски и Ботев в Букурещ, обогати нашите знания за тези велики личности и ни накара да се поклоним пред тяхната саможертва.
Руси РУСЕВ

Оставете първия коментар към "Русенци и българи от Румъния почетоха Левски и Ботев в Букурещ"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*