Народната памет, съхранила истината за Левски

Вече 144 години историците не дават точни отговори на някои от въпросите, свързани с Апостола

В Зала „Изкуство“ на Регионална библиотека „Любен Каравелов“, Русе беше представен романът на Неда Антонова за Васил Левски – „Любовта и смъртта на първия след Бога“. В събитието участва поетът и журналистът Румен Леонидов. Като редактор на изданието, той представи авторката и нейните проучвания за живота и делото на Апостола на Свободата. „Романът на Неда Антонова за Васил Левски е необикновен опит да се погледне към неговата жертва и саможертва в пространствата на духовната самота на един човек и гений, който очевидно е изпреварил своето време“, подчерта Румен Леонидов.
Неда Антонова е направила задълбочено проучване на неизвестни страни от съдебния процес срещу т.нар. Български Христос. Според писателката, вече 144 години историците не дават точни отговори на някои от въпросите, свързани с Апостола, които и до днес висят със страшна сила над България: Защо Дякона е осъден на смърт за убийство по показанията на един единствен свидетел, без да са потърсени други очевидци? Защо още в началото на процеса великият везир е поискал Левски да бъде непременно обесен? Защо руският представител граф Игнатиев не е направил необходимото да спаси Левски?
Пред многобройните си почитатели авторката сподели: „Васил Левски е бил жертва на заговор в битката срещу две империи – османската държава-поробител и Русия – освободителката. Срещу тях той се изправя сам. Не ги побеждава, но ги надживява завинаги“.
Русенската публиката имаше много въпроси, свързани с историческата истина и художественото пресъздаване в книгите на писателката. В литературната вечер участваха историци, литератори, журналисти, представители на Сдружение приятели на Русия „Ал.Невски“ – Русе, както и ученици от Клуба по творческо писане в Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“. Гостите бяха дошли, за да се срещнат с един от най-ярките представители на т.нар. живи класици в съвременната българска литература, както литературната критика определя Неда Антонова. Всички очакват историците и юристите да кажат последната си дума за истината и Левски да получи заслуженото си място в историята.
Руси РУСЕВ

Оставете първия коментар към "Народната памет, съхранила истината за Левски"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*