5 японски творци идват за арт резиденция в Павликени

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5 японски творци – керамици и трима български автори ще творят на Античния керамичен център в Павликени в периода от 2 до 6 юли. Създадените от тях творби ще бъдат показани в изложбата „Павликени и света“ на 6 юли от 19:00ч. в Историческия музей в Павликени. Дългосрочният проект на Община Павликени, Фондация „Аматерас“ и Исторически музей – Павликени „Павликени и светът“ има ясна международна културна политика за презентиране на културното наследство на града и за създаването на колекция от съвременно изкуство от различни жанрове за собствената колекция на Община Павликени.
Партньор от японска страна е професионалната организация NEXUS, която има дългосрочни взаимоотношения с АМАТЕРАС Фондация и представя в различни проекти в Япония българско изкуство, а в България – японско изкуство.
Изложбата отново ще бъде с произведения в сферата на скулптурата, живописта, графиката, хартиеното изкуство и керамиката. Сред произведенията ще бъдат показани съвременни решения, които са предимно абстрактни и дизайнерски.
Авторите от японска страна са кураторката Какуко Ишии, Ичиро Мацуо, Ацуми Мурата, Норико Амано и Кенджи Сато, а от българска страна са Даниела Тодорова, Тодор Тодоров и Валентин Балев. След Павликени изложбата ще бъде представена и в София.
За гостите на откриването на изложбата има специално подготвен уъркшоп, демонстрация на магията на sumi (японското мастило за калиграфия и традиционната техника суми-е). Демонстратор е Кенджи Сато, който работи с тази техника съвременно изкуство в големи инсталационни произведения. Всички автори и от българска и от японска страна са известни и с голям международен опит и това ще може да се види в прекрасната експозиция в периода 6 юли – 6 септември.
Изложбата ще бъде открита от инж. Емануил Манолов – кмет на община Павликени, и Тодор Тодоров – председател на АМАТЕРАС Фондация. Домакин на събитието е Исторически музей – Павликени с директор Нели Цонева.
Припомняме, че през изминалите пет години в Павликени бяха представени утвърдени автори с богат творчески международен опит от Финландия, Япония, Норвегия, Дания, Швеция, Германия, Франция, Литва и България. Те създадоха и дариха на Павликени произведения на скулптурата, живописта, графиката, хартиеното и дигиталното изкуство, инсталации, калиграфия и др. С всяко следващо издание огромното разнообразие от авторски търсения и техники радват жителите на Павликени и създават истински празник за града. Всеки от пленерите завършва с откриване на изложба и с официално посещение на посланика от партниращата страна. Тази година Япония за трети път е партньор по проекта.
Георги БЪЧВАРОВ

Оставете първия коментар към "5 японски творци идват за арт резиденция в Павликени"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*