„Луди млади“ от Ценово превзеха с танци и Охрид

Танцовият състав „Луди млади“ от Ценово се завърна от Охрид с куп награди и отличия. В македонския град за първа година се проведоха Дни на българската култура, фолклор и традиция. „Организатори на фестивала са „АРТ Вивенти“ – Македония и Фондация „ЖАР-С“ от българска страна. Проявата се провежда с подкрепата на Посолството на Република България в Македония, Българския културен институт в Македония и Нов български университет“, сподели ръководителката на ценовчани Камелия Божкова. В първото издание на фестивала са взели участие 14 състава – 13 от България и 1 от Македония.
На церемонията по отриването са присъствали генералният ни консул в Битоля Теодор Русинов, културното аташе Антония Велева, секретарят на Държавната агенция за българите в чужбина Красимир Томов и президентът на Асоциацията за македоно-българско приятелство Петър Колев. Гост на първите „Дни на българската култура, фолклор и традиция“ бе и заместник-кметът на Охрид Ангел Янев, който поздрави гостите и участниците във фестивала.
Танцьорите от Ценово се представиха с четири изпълнения. Трите от тях бяха свързани със северняшкия фолклор – Варненски танц, Петрунино хоро и Гъмзовяна. Според регламента всички състави трябваше да подготвят и най-малко по един танц от Пиринската фолклорна област. „Луди млади“ успяха да подготвят и изпълниха танцовата сюита „Стамена“, с което спечелиха не само организаторите на проявата, но и многобройната публика на откритата сцена край Охридското езеро.
Ръководителите само на два състава, между които и Камелия Божкова, получиха специална покана да посетят офиса на Сдружението за македоно-българско приятелство в Охрид. Председателят на организацията Кристе Ристевски връчи благодарствени грамоти и подари икони с изображението на Свети Наум. Другият отличен състав освен „Луди млади“ е „Заиграй“ с ръководител Ваня Ватева от село Българене, общ. Левски.
„В продължение на два дни в Охрид властваше българския дух и народна традиция. С изпълненията си успяхме да впечатлим жителите и гостите на македонския град. Пътуването ни се превърна в едно незабравимо преживяване и среща на танцови изпълнения от различни фолклорни области“, сподели Камелия Божкова.
Марий ПEЙЧЕВ

Оставете първия коментар към "„Луди млади“ от Ценово превзеха с танци и Охрид"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*