Бури, градушки и проливни дъждове нанесоха щети по реколтата в цяла Северна България

Бурята отнесе част от покрива на ІІІ Основно училище в Търговище

Целият покрив на административната част на ІІІ Основно училище „Петко Рачов Славейков“ в Търговище е отнесен по време на бурята, която се разрази в понеделник. Металната конструкция, заедно с носещата част, е изтръгната и съборена във вътрешния двор. Стихията е изкъртила прозорци, потрошила е стъкла и щори. Дъждът е проникнал в сградата и временно са поставени защитни платна, за да предпазват помещенията от допълнителни повреди. Мястото на инцидента и щетите огледаха кметът д-р Дарин Димитров и секретарят Христалина Халачева. Те разпоредиха още във вторник сутринта комисия да направи опис на пораженията и оценка, за да се търси финансиране за спешен ремонт на отнесения покрив. Няма пострадали хора при инцидента, но дворът е осеян със счупени стъкла и парчета тухли и влизането на територията на училището е забранено до приключване на разчистването.
Изкоренени и изпочупени големи дървета има в дворовете на Гимназията по туризъм и други училища, установи още проверка на кмета д-р Димитров. Екипите на Община Търговище продължават да работят по отстраняване на щетите от бедствието. Разчистват се междуселищни пътища, на които има изпочупени дървета и скъсани проводници. Прекъснати кабели има и в населените места и жителите им трябва да бъдат внимателни при придвижването си. На кметовете е разпоредено да вземат мерки за недопускане на преминаващи в близост. В оперативната част на администрацията продължават да пристигат сигнали за повреди в електричеството, по които се работи и се препращат на аварийните екипи. Те молят за търпение, тъй като повреди има на много места.
За по-малко от денонощие в Търговище се изляха над 82 литра на кв.м дъжд. Само за час в пика на бурята валежите са били 53 литра на кв. метър и шахтите нямаше как да поемат цялото количество незабавно, което доведе до наводняване на някои от улиците.

Оранжев код в Област Разград, има готовност за интензивни валежи

Бурите и градушките в Разградска област нанесоха щети на земеделските производители, които тепърва ще се оценяват и изчисляват. Засега по първоначални данни има пострадали около 500 дка овощни градини в Кубратско, както и 3200 дка рапица, собственост на ЗК „Изгрев“ – Цар Калоян и 600 дка слънчоглед на ЗК „Торлак“ – Цар Калоян. В община Цар Калоян за денонощие валежите са били 52 л./кв.м, придружени с градушка. Имало е прекъсвания в електрозахранването, скъсани жици и електропроводи, прекършени клони. Поражения от градушка са нанесени по част от посевите в община Лозница. От градушка са пострадали и посеви в землищата на селата: Манастирци, Крояч, Бели Лом и Веселина, но все още не са уточнени като площи и проценти. Най-сериозни са пораженията по пшеницата, малините и царевицата в района на село Крояч.
В понеделник бе обявен оранжев код за област Разград, но институциите обявиха, че имат готовност да посрещнат последствията от интензивните валежи, съобщи областният управител на Разград Гюнай Хюсмен.
Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Разград разполага с 16 автомобила, 19 мотопомпи, 21 човека са на денонощен режим на готовност, а при необходимост в спасителни операции могат да се включат 100 човека. Пожарникарите могат да разчитат и на съдействие от доброволческите формирования в областта. Такива са създадени в три от седемте общини в Лудогорието – в Исперих доброловците са 25, в Кубрат – 20, в Завет – 15. Язовирите в областта се поддържат на 50-60 процента завиряемост, няма опасност от преливане.
Общините в област Разград са били уведомени за задействането на Националния план за защита при бедствия в частта „Защита при наводнения“ за вземане на превантивни мерки, съгласно Областния и общинските планове за защита при бедствия при необходимост.
След дъждовете в региона няма пострадали хора и инфраструктура, съобщиха от Областната управа. На 3 юли най-интензивни са били валежите в община Разград – 22,2 л./кв.м, в Цар Калоян дъждът е бил 17 л./кв.м, по-слаб е бил дъждът в останалите общини, но на места е бил придружен с градушка. В община Кубрат е имало отделни части от населени места с нарушено водоснабдяване, а нанос пръст от съседните ниви е затруднил движението по пътя Кубрат – Савин, който е бил разчистен от служители на Община Кубрат.

Стихията нанесе сериозни щети в община Ценово

Поройният дъжд и силната градушка в понеделник нанесоха сериозни щети в община Ценово. Кметът на общината д-р Петър Петров запозна областния управител на Русе Галин Григоров с усложнената обстановка. Заедно с представители на ръководството на общината той обиколи пострадалите райони. По данни на метеоролозите количеството на валежите варираше между 30 – 50 литра на квадратен метър. Най-много пострадало е село Долна Студена, където се е изсипала голяма градушка. По думите на очевидци ледените зърна са достигали и дори са надхвърляли големината на орех. Стихията е унищожила повече от 50 – 90 процента реколтата от царевица, слънчоглед и пшеница. Зеленчуковите насаждения и лозята в дворовете на жителите на селото са почти унищожени. От поривите на силния вятър в селото беше прекъснато и електрическото захранване. Областният управител се разпореди за спешна намеса на електроразпределителното дружество. Екипи на „ЕнергоПро“ бяха призовани по спешност да отстранят авариите и да възстановят скъсаните жици. Под ръководството на кмета на селото Николай Николов жителите на населеното място още от сутринта предприеха действия за преодоляване на последиците от природната стихия. В цялата община от поривите на вятъра има изпочупени дървета и изпопадали клони. От общинската администрация ще предприемат необходимите действия и ще сезират Областна дирекция „Земеделие“, за да се компенсират земеделските производители. След нормализиране на обстановката ще направят пълен оглед на пострадалите от природното бедствие площи.
Ситуацията се влоши особено много в следобедните часове, когато отново заваля проливен дъжд, придружен с бурен вятър. Придошлите води наводниха пътя между Ценово и Свищов, а участъкът временно беше затворен. На място пристигнаха екипи на АПИ и РСПАБ, които направиха всичко възможно, за да овладеят критичната ситуация.

Затвориха пътя Плевен – Ловеч заради обилните дъждове

Обстановката в община Плевен след падналите обилни дъждове е драматична, но не критична, обобщи кметът Георг Спартански след свиканото на 3 юли заседание на Кризисния щаб, на което е оценена ситуацията и постъпилите сигнали от последното денонощие. Да бъде затворен до второ нареждане пътят Плевен – Ловеч, е решил щабът поради заляти ниски участъци в района на Тенекиения хан и разклона за селата Ласкар, Ралево и Николаево. За около час бе спряно елзахранването на тролейбусната мрежа и преустановено движението на градския транспорт също поради наводнени участъци на уличната мрежа. Преустановено е движението от колелото при изхода за София към Индустриална зона.
Следи се състоянието на язовир „Николаево 5“, чийто отворен преливник не може да поеме голямото количество вода и има опасност от пропукване на стената. Разрушена е и част от дига при селата Дисевица и Търнене. На общинското дружество „Инжстрой” е разпоредено пълнене на чували с пясък с цел готовност за укрепване при необходимост. В Горталово реката е излязла от коритото, на кмета там е възложено живеещите вблизост хора да бъдат изведени от домовете си. Наводнени са детска градина „Приказен свят“, Детска ясла „Дружба“, центърът за хора с увреждания на ул. „Самуил“ 55, Домът за стари хора в Бохот, сгради в Индустриалната зона, приземни етажи на домове и търговски обекти.
Причините за обстановката са и обективни, и субективни, коментира Георг Спартански. Количеството валежи е голямо, но и канализационната система на Плевен е стара, а за нова едва ли ще бъдат намерени нужните средства. От общинския пресцентър съобщиха, че той е разпоредил основно да бъдат проверени отточните шахти в града и да бъдат подменени тези от тях, които са циментирани, асфалтирани или заварени.
Тепърва ще се оценяват пораженията и на каква стойност възлизат, но дъждът продължава да вали обилно. Ситуацията продължава да се следи и при необходимост ще бъде свикано отново заседание на Кризисния щаб.
„На територията на област Плевен няма опасност от преливащи язовири или излезли от коритата си реки. Няма пострадали хора и животни. С повишено внимание се следи ситуацията в община Долна Митрополия. В още две общини от Плевенска област положението от дъждовете и градушката е по-сериозно – Гулянци и Левски“, каза областният управител на Плевен Мирослав Петров.
„Със съдействието на противопожарната служба се изпомпва вода от наводнени мазета в Община Гулянци. Има и паднали клони на дървета. Градушката на 2 юли е нанесла най-големи поражения в община Левски, където ледените късове са счупили стъклата на леки автомобили, а в селата Асеновци, Градище и Варана има и счупени керемиди на къщи“, обясни още губернаторът. Той информира журналисти и за това, че по данни на ЧЕЗ проблеми с електрозахранването има в селата Крушовица, Ореховица, Ставерци, Староселци, Ясен, Асеновци, Брест, Гиген. Аварийни групи работят за отстраняването на повредите. Дъждът продължава да вали доста интензивно. На места пътищата са наводнени. Затова плевенският губернатор призовава шофьорите да управляват превозните средства с повишено внимание. И ако не е абсолютно наложително да пътуват, най-добре е да отложат пътуването си.

Оставете първия коментар към "Бури, градушки и проливни дъждове нанесоха щети по реколтата в цяла Северна България"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*