Сейдолци с престижни награди от международен фестивал

МФГ „Родопска песен“ и дует Бакалови

Детска фолклорна група

Мъжката и детската фолклорна група и дует Бакалови грабнаха сърцата на жури и публика
С престижни награди се завърнаха от международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“ самодейците от читалище „Развитие 1906” в лознишкото село Сейдол. Събитието е част от културния календар на Министерството на културата и Министерството на туризма на Република България. МФФ „Атлиманска огърлица” е регистриран в EAFF (Европейска асоциация на фолклорни фестивали). Директор и кръстница на наименованието на фестивала е странджанската народна певица Златка Ставрева
В престижния форум, който се проведе за шести пореден път в град Китен, участваха всички състави на читалището. Те представиха повече от достойно община Лозница и Разградска област.
Дует сестри Бакалови бяха удостоени със звание лауреат и диплом – първа степен, за опазване на традиционната култура и високи художествено-творчески постижения.
С още един диплом и парична премия се окичиха сейдолци. Наградата на Сдружение „Пазители на българското” получиха двете фолклорни групи – мъжката група „Родопска песен” и детската група за родопски песни, с художествени ръководители Радослав и Васвие Чолакови, за автентично изпълнение, опазване на традиционната култура и образците на фолклора.
Мъжката фолклорна група „Родопска песен” и Детската фолклорна група за родопски песни получиха и почетни медали, връчени им от кмета на Приморско д-р Димитър Германов, под чийто патронаж се проведе фестивалът. Същите отличия получиха и художествените ръководители на двата колектива – Радослав Чолаков и Васвие Чолакова.
Мъжката фолклорна група „Родопска песен” с ръководител – маестро Радослав Чолаков, при НЧ „Развитие-1906 г.” отдавна разнася славата на Сейдол .Тя е създадена през месец август 2005 г. С участията си в международни, национални, регионални и общински фестивали винаги е завоювала призовите места в класациите на отделните форуми.
Детската фолклорна група за родопски песни с ръководител Васвие Чолакова, е създадена през 2013 г. Първите й представяния са били на местно ниво, но с участието си през 2015 г. в XI Национален събор на българското народно творчество – Копривщица, се слага началото на включването й в други национални и международни фестивали.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Сейдолци с престижни награди от международен фестивал"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*