Доц. д-р Магдалена Миткова: Целта на нашия университет е да срещне нуждите на бизнеса с интересите на студентите

Доц. д-р Магдалена Миткова, ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас:

Политиката ни е достатъчно гъвкава, за да откликне еднакво адекватно на потребностите на студентите ни, на изискванията на бизнеса и на реалните нужди на пазара на труда

– Доц. Миткова, защо кандидат-студентите избират именно Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас?
– Преди началото на тазгодишната кандидатстудентска кампания, с помощта на мобилни екипи направихме анкета, за да се ориентираме именно как и защо младите хора в Бургас и региона избират да кандидатстват и да се обучават в университет „Проф. Асен Златаров“. Проучването ни установи, че на везните най-често натежават препоръки от приятели, които са се обучавали или се обучават във висшето училище и са споделили удовлетворението си от качеството на обучението, поведението спрямо тях, отношенията, които изграждат помежду си и с нас, преподавателите. Резултатите от анкетата ясно показаха, че малко над 1/3 от младите, освен по препоръка на по-големи свои приятели, залагат на нас и заради специалностите, които предлагаме, тъй като те са максимално съобразени с търсенето от страна на трудовия пазар за висококвалифицирани кадри. Добрата географска локация също е фактор, който работи в наша полза. Не на последно място в тази класация е и фактът, че колективът ни е добре балансиран от млади и по-опитни кадри, които работят със студентите с много отдаденост. Програмите ни са модерни и съобразени с най-актуалните тенденции във всяка от областите, в които предлагаме обучение и подготовка на младите. Политиката ни е достатъчно гъвкава, за да откликне еднакво адекватно на потребностите на студентите ни, на изискванията на бизнеса и на реалните нужди на пазара на труда. Не на последно място – нашите такси са едни от най-достъпните в страната.
– Кои специалности са предпочитани във висшето училище?
– За академичната 2017/2018 година като най-атрактивни в бургаския държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“ се очертават специалностите „Компютърни системи и технологии“ (с преподаване на български и английски език), „Софтуерно инженерство“, „Биотехнологии“, „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“, „Медицинска сестра“, „Туризъм“ и „Маркетинг“. Верни на традицията да изследва нагласите на младите хора и в перспектива, с помощта на анкетата, за която вече Ви споменах, ръководството на университета установи, че специалностите, към които учениците в Бургас и региона проявяват интерес, но не се предлагат във висшето училище, са „Медицина“, „Стоматология“, „Финанси“, „Фармация“, „Счетоводство и одит“ и „Архитектура“. Това ни зададе и посоката, в която трябва да се развиваме.
– Как се отнася бизнесът към младите кадри, подготвени в университета? Каква е реализацията на завършилите?
– Проблемът с реализацията на кадрите в последните години е изключително актуален и не касае само нашия университет. Опитите да се търсят решения „на парче“ доказано не водят до полезни резултати – както за младите хора, така и за бизнеса. Затова смятам, че излизането от тежката криза с осигуряването на квалифицирани и специализирани кадри за бизнеса трябва да се превърне в основна тема на всички нива на държавното и местното управление до намирането на трайни и дългосрочни решения. Ние имаме идеи и планове да поставим темата във фокуса на общественото внимание до създаването на работещ модел за обучение и кариерно развитие на младите българи, който да ги мотивира да останат в България.
– В другите технически висши училища има отлив от инженерните специалности. Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас прави ли изключение от тази тенденция? На какво се дължи това?
– Това е тенденция от последните години не само за нашия университет, но и за всички технически ВУЗ-ове в страната. Като програма и преподаване ние сме традиционно много силни точно в техническите специалности, но в обучението по тях студентите полагат повече усилия. Това е и основната причина в последните години все по-малко млади хора да намират мотивация да се заемат с тях. Добрата новина е, че в същото време в световен мащаб започва да се чувства глад за инженери. В това ние като университет виждаме възможност да мотивираме бъдещите студенти и да ги привлечем към тези специалности. Надяваме се, че и държавата ще намери начин да стимулира младите хора да насочат интересите си към тях. Нашият университет от години води ползотворен диалог с бизнеса за гарантиране на работни места и кариерно развитие за добрите ни студенти. Актуализираме все повече от програмите си и включваме повече часове за практика в реални трудови условия. Ние имаме опит в посредничеството бизнес – студенти за намиране на добре платена работа и гарантирани работни места след завършване на висшето образование. Убедени сме, че само обединените усилия на държавата, на бизнеса и на всички елементи на образователната система могат да създадат условия да се обучават и реализират кадрите, нужни на бизнеса в точното време и в оптимален обем.
– Смятате ли, че отново ще има интерес към инженерните специалности?
– Смятам, че това е възможно единствено и само с устойчива регионална и национална политика – 100% институционално ангажирана. Ако младите хора се уверят еднозначно, че инженерната специалност, освен сериозно учене по време на следването, означава и гарантирано кариерно развитие и високи доходи, те ще се завърнат към тези направления за обучение.
– Мислите ли, че трябва да се промени учебната програма още в средните училища и в каква посока?
– Убедена съм, че, ако средните училища обучават по програми с по-отчетливо изразено профилиране – според таланта, уменията и интересите на децата, те ще бъдат много по-категорични в избора си на специалност във висшето училище. Сигурна съм, че има достатъчно работещи модели по света за ранно ориентиране на децата за бъдещата им реализация, които биха осигурили полезния баланс между нуждите на бизнеса и количеството и качеството на кадрите, които се обучават.
Интервю на
Драгомира ГЕОРГИЕВА

Оставете първия коментар към "Доц. д-р Магдалена Миткова: Целта на нашия университет е да срещне нуждите на бизнеса с интересите на студентите"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*