Гений на играта го от Сливо поле покорява Европа

16-годишният Синан Джепов е наречен „изгряваща звезда“ от професионалисти от цял свят
16-годишният възпитаник на ПГИУ „Елиас Канети“ Русе Синан Джепов изумява го професионалисти от цял свят с невероятния си талант и интелект.
го е логическа игра, създадена преди повече от 4000 години в Китай.Играта се характеризира с прости правила, но изключително сложни стратегии. По своята същност, го често е сравнявана с шахмата, но база за сравнение реално няма, тъй като вариантите на разиграване при го са виртуално безбройни, докато шахмата има своите рамки. Го е известна със сложността си и нуждата да се изучава методично и продължително време.
Точно поради тези характеристики възходът на Синан е толкова удивителен. Докато повечето професионалисти в сферата започват да се учат още от деца и отделят изключително време и ресурси за уроци, тийнейджърът от Сливо поле се научава да играе сам и в рамките на една година стига ниво на IV дан. Това е най-бързият прогрес досега в Европа.
През 2016 г. Синан се квалифицира за световния турнир по го, който се проведе в Токио, Япония. Там той спечели престижното 6 място, което го класира като най-добър в Европа. Останалите участници в турнира с по-добри резултати от Синан са от азиатските държави, където играта е по-широко разпространена.
Той е единственият състезател, който представя България на международни турнири. За съжаление, Българската Го Асоциация не може да спонсорира достатъчно младия талант и голяма част от разходите се поемат от семейството на младежа. За да не е в тежест на родителите си, Синан се опитва да спечели допълнително пари, давайки онлайн уроци на играчи от Русия, Франция, Бразилия, Турция и Румъния.Естествено, приходите от уроците не са достатъчни, за да може да продължи развитието си. Знаейки, колко е трудно на млади играчи с ограничени ресурси да се развиват, Синан се опитва също да помага, давайки безплатно уроци 2-3 пъти месечно. Около 50 души от цял свят участват в лекциите на младежа.
Неше ТУНА

Оставете първия коментар към "Гений на играта го от Сливо поле покорява Европа"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*