С празници, посветени на Сатурн, завърши античният фестивал в Разград

Два дни на Абритус бе пресъздадено далечното минало с различни атракции

Кулминацията на тазгодишния фестивал „Античният Абритус“, бе музикално-танцовият спектакъл „Сатурналии“ – празници, посветени на Златния век на Сатурн – бог на земеделието, справедливостта и силата.
Празниците бяха представени чрез изразните средства на театъра на движението с автентичен сюжет и музика от епохата. На сцена „Римски театрон“ актьори от Театрално-танцова формация „Пулс“ и ДТ „Антон Страшимиров“, танцьори от Средношколската танцова формация „Лудогорска младост“ и Капанския ансамбъл влязоха в ролята на римски воини и хора от всички социални групи на древния Рим.
Двудневният фестивал „Античният Абритус“ и тази година събра публика на всякаква възраст. Организатор бе Община Разград, чийто стремеж е градът да стане част от веригата туристически центрове, в които историята привлича съвременните хора. Събитията наситиха двата фестивални дни, като се провеждаха във всяка част от историческата местност. В първия ден в Интерактивния музей – експозиционна зала на РИМ – Разград, бе открита изложба „Абритус. Последни открития“ с новооткрити артефакти в Археологическия резерват „Абритус“.
На Лапидариума в Регионалния исторически музей – Разград бяха разположени работилници за автентични занаяти от древността, не липсваше и римска кухня – дегустация на храна и вино. Край Римския лагер бе отворено фотографско ателие с декор, костюми и фотограф, за желаещите да запечатат спомен от фестивала.
Вечерта, след като се стъмни, на Вила „Урбана“ се проведе церемония по откриване на фестивала със специалното участие на Университетски театър „Нов български университет“. Младите актьори, сред които и две девойки от Разград, представиха „Троянки“ – спектакъл с античен сюжет по Еврипид с режисьор Ева Волицер. Танцова формация „Елика“ представи танцов спектакъл с уникални костюми и сценичени ефекти, а след тях публиката се наслади на „Волтшоу“ – високотехнологично авторско шоу с космически костюми и лазерни ефекти на Стефан Роглев от София и лазерно-светлинно музикално шоу на „Люстам“.
През втория фестивален ден в Абритус се проведе най-интересната за по-младата аудитория част – детска експедиция за откриване на най-голямото в страната златно монетно съкровище от V в. – 835 солиди (монети), открито в АР „Абритус“. За децата бяха осигурени и други атракции – сечене на монети, подреждане на мозайки.
Следобед в Римския военен лагер се състоя дефиле на участниците във Фестивал „Античният Абритус“ и „Забавен пентатлон” – антични спортни състезания, които завършиха с увенчаване на победителите от Жрица-покровителка на „Абритус“. На арената за гладиаторски битки се проведоха атракции с участието на представителни групи от училищата, спортните клубове и детските центрове в община Разград, демонстрация на бойни техники и ритуали от античната епоха.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "С празници, посветени на Сатурн, завърши античният фестивал в Разград"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*