Валентин Илиев: Оренда означава колело на съдбата, духовен път

Бащата на символите оренда – русенецът Валентин Илиев:
Символите оренда, които създавам, са концентрирано намерение и синхронизиране и нищо извън това

Валентин Илиев

Бащата на оренда – русенецът Валентин Илиев, е завършил НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ преди 1995 г., специалност „Пантомима за драматичен театър и актьорско майсторство“ с художествен ръководител Васил Инджев. Никога обаче не е работил по специалността си. Сега се занимава единствено и само с оренда. Валентин Илиев възприема символите оренда като живи същества, които изработва с много любов. Нарича ги биоорганична енергия, абревиатурата, на което е БОГ.

– Как започнахте да се занимавате с оренда? Откъде тръгнахте?
– Аз от много години се занимавам с изучаване на глаголица. Това не е специалност, която съм завършил, просто преди много години започнах да се интересувам от българската история преди християнството и най-вече за старите руни. Глаголицата не мога да я отделя от старите руни, защото те произлизат от фигурата ключ-модул, която се смята за фундаментална фигура в Свещената геометрия. Легенда гласи, че съществува ключ-модул – уникална фигура, която крие в себе си познанията за свещената геометрия и че всяка една свещена фигура по тази планета произлиза от тази фигура. Това е матрица, от която произлизат всички свещени фигури. Старите руни също произлизат от тази фигура и за мен те са божествена геометрия.
Когато Константин-Кирил Философ създавал глаголицата, той най-вероятно е познавал Божествената азбука на българите. Има легенда, според която словото е било у него и тогава той написва азбуката.
– Какво означава оренда?
– Оренда означава колелото на съдбата. Аз избрах този израз, за да означа пътя на древните българи. Оренда не е само символи – това в същността си е духовен път. Това е низ от практики, принципи, изграждали философията на древните българи, които са били космополити. За всички отделни народи е било добре да са част от тази държава, имали сме добра търговия, силна армия, която да я пази, и сме давали възможност на всеки да изповядва свободно вярата си – невероятно демократично общество за онова време преди толкова векове. Навсякъде в старите текстове нас ни наричат магове – мъдри хора. Йогите от старите школи например слагат знак за равенство между ришите – най-древните индийски учители, и древните българи. Аз съм установил, че българите сме уникална нация, че да си българин е огромна отговорност, че в нашите ДНК кодове се съдържа информация за прастари времена. Не е случайно, но ние наистина сме космополити. Дори нашето православие не може да се каже, че е християнско, тъй като църквата никога не е успяла да изкорени тези стари „езически“ обичаи. Аз слагам „езически“ в кавички, защото за мен те не са езически, а са дълбоко свързани със земята.
– Как избрахте думата „оренда“, чела съм, че е свързана с „оран“?
– Много спонтанен беше изборът на дума, която после се превърна и в манда. В нашия фолклор се говори за манда, не за мантра. Манда означава възхвала. Когато човек е респектиран, той подрежда кратки думи по определен начин и го изразява – това е манда.
Правехме пътувания с Green master на обучителни курсове и разкази за оренда и правиха тестове (преди да започнем да работим заедно), защото искаха да разберат дали символите наистина са енергийни, дали въздействат енергийно. Използваха сложни руски апаратчета, които по акупунктурни точки замерват биополето на човек. Установиха, че дали хората вярват, или не, но носят символа, тяхното биополе започва да влиза в идеалните си параметри. Но все пак хората в ежедневието си натрупват много негативна енергия и биополето пак ще започне да се изкривява. Оренда не е панацея, това е духовна практика и хората трябва да се занимават по-сериозно със себе си и с духа си. Оренда е изградена от принципа, че всичко е взаимно свързано и не може да се гледа на една нация, отделно от другите. Ние всички сме взаимно свързани. Оренда управлява чакрите и има три нива. На първо ниво оренда са 12 на брой и засягат ежедневните, простите човешки енергии – чувства като искам – не искам, обичам – не обичам, мога-не мога. Символите работят с тези енергии. Второто ниво е по-висше, когато хората са избрали оренда като собствен начин на живот, т.е. съзнателно да въздействат на себе си и на околната среда чрез принципите взаимносвързаност, осъзнаването е лично, на всичко е любов. Състои се от 5 символа, а оренда от 3-то ниво е един символ.
Оренда разглежда всеки човек от 3 аспекта. Всеки има физическо тяло, но то има свой точен енергиен двойник – енергийно копие, което има два аспекта – едното ние го наричаме душа, но никой не си дава сметка какво е душата. Оренда казва, че душата е енергийно тяло, аспект на физическото, или по-точно – енергийният двойник, който е свързан с енергийната мрежа на земята. Това енергийно тяло, което е свързано с вселената или с творението, ние наричаме дух. Нашите „езически“ обичаи са в невероятна хармония с туптежа на сърцето на тази планета Земя. Това, което нарушава този туптеж, е липсата на хармония. Тогава идват и болестите, защото нарушаваме тази хармония. Нарушавайки я вътре в себе си, тя се нарушава и извън теб. Още преди човек да се появи на тази земя, той сключва договор с висшите сили, със самия Творец да бъде в хармония и тя трябва да се следва. Иначе се отключват други програми, които го разболяват. Всичко, което се случва с нас – лошо или добро, е заради нас самите. Не може да прехвърляме отговорността за нашето собствено здраве на някой друг (лекарите), който не ни познава. Станиславски е открил един принцип – линия на чувствата, линия на мисълта, линия на действието, т.е. първо чувстваме, после мислим и накрая действаме. Това е и също част от принципите на оренда – законите на взаимна свързаност. Тя отключва това, което е част от нас.
Оренда се състои в две прости изречения – концентрирано намерение и синхронизиране, и нищо извън това.
– Имало ли е някога изработване на оренди?
– Не, те ми се появиха като фигури, като видение. Отначало ги виждах като картинки, като усещане, после започнаха да се проявяват като по-стройни и конструирани фигури, след което ги нарисувах. Това за мен беше подарък. Отначало ги правех само като картинки и ги давах да работят на хората. Имаше 3 ясни неща – че са свързани със старото знание на българите, че това е вид безмълвна молитва и третото нещо – хората трябваше просто да гледат картинката и да медитират, като усещаха въздействието й. Така започна всичко – хората започнаха да си правят при бижутер оренда от сребро. Тогава се наложи аз да направя всичките 12 медальона, но да са от по-евтин материал, който да е все пак от сребърно покритие, защото среброто е добър проводник.
Разбрах, че оренда трябва да се хареса от човека и чак след това да му се каже какво означава символът.
– Как разбрахте, че трябва да е точно по този начин?
– Практика, в която доказхме също и че е необходимо всичките 12 да са пред него. Колкото и смешно да звучи, трябва да видиш коя е най-красивата картинка според теб. Красотата е много сериозен критерий, защото когато са пред вас, вие ще посочите 1, който ще е най-красивият, но всъщност вие ще посочите енергията, от която имате потребност в момента. Изборът обаче трябва да е само един, вече по-нататък може да се работи на съзнателно ниво чрез ума.
– Колко време се носи този символ?
– Това е строго индивидуално. Носи се според нуждата на човека, която опира до вътрешното усещане.
– Вие правите и лични оренди…
– Да, правя на хора, които са ме потърсили и са решили да притежават личен символ или че са готови за личен символ, защото оренда е отговорност. Тя е изтъкана от принципи, които човек трябва да следва. Оренда е средство, чрез което можеш да постигнеш едно вътрешно състояние и досег с безмълвното и да ковеш съдбата си.
Аз правя оренда и на светилници. 12-те символа се разделят на 3 групи – първата група съдържа 4 символа: вяра, любов, мъдрост ; любов божествена; благословия; самият символ оренда. Тези 4 символа са много подходящи да присъстват в дома, защото го зареждат.
– Какво смятате за толкова пророкуваната 2012 година?
– 2012-а е просто година, в която има предпоставки за случването на определен вид събития. Но от хората от цялото човечество – като един цял организъм, зависи дали ще се случи едно, или друго нещо. Катаклизми да, може и да има, ако ние продължаваме да съществуваме дисхармонично. Но могат и да не се случат или да се случат до определена степен, всичко зависи от нас. По-добре човек да гради едно вътрешно състояние в настоящето, което да отблъсква негативното.
Ние, българите, имаме кодове, които трябва да бъдат отключени. Да си българин е отговорност.
– Много хубаво казано, звучи като Богоизбран народ…
– Да, аз винаги съм смятал, че българите сме Богоизбран народ и много често сме грешили в своята проява, затова сме били доста често наказвани, включително и сега. Имаме сериозни национални грехове, които трябва да си ги изкупим и да ги изживеем.
Един индианец в Чили или Перу, не мога да се сетя, преди 10 – 15 години прави едно предсказание. Никога не е чувал името България, не знае, че има такава страна, няма идея, че има българи, но казва, че новата световна сила, която ще обедини света, се казва България и това са българите, защото те ще овладеят психичната енергия. Почти същото предсказание го прави и един кореец, който е натурализиран американец. Той също не е чувал за България, но прави такова предсказание, и то в предаване на живо. Рудолф Щайнер също прави такова предсказание, Блавадска също говори за мисията на българите и за странното християнство, което сме избрали.
И вижте фактите – българите са единствената нация, която, където и да отиде, създава държава, т.е. ние си ходим с държавността, никой не ни е учил на държавност. Когато пък създадем държава, ние не полагаме усилия да завладяваме другите, за да станат част от нас и да правим империя. Има феномен, че те сами са ставали част от тази държава. Да не говорим пък, че френските крале са се клели върху библия, която е изписана на глаголица. Те са я наричали сакралното евангелие, дума не могат да прочетат вътре, но са я смятали за свещена библия. Това са огромни факти, но никой не се замисля. Сега България бъка от много невежи или полузнаещи хора. Една от ценните мисли на Енгелс е, че полузнанието е по-лошо от незнанието. Има много хора, които на базата на техните полузнания заявяват някакви неща с дълбока убеденост и така влияят и създават доста по-големи проблеми.
– Вашето послание към хората и по-точно към българския народ…
– Всичко, което правя, е с основното желание да накарам българите да си спомнят кои са. „О, неразумний юроде! Поради что се cpaмиш да се нapeчеш болгарин…?“, беше казал великият български будител Отец Паисий. И е така – ние, българите, сме тези, които сме давали на света цялото знание и трябва да продължим. Не забравяйте, че да си българин е отговорност!
Интервю на
Драгомира ГЕОРГИЕВА

Публикация във в-к „Форум“ 26 април – 2 май 2012 г., брой 17 – 18

Оставете първия коментар към "Валентин Илиев: Оренда означава колело на съдбата, духовен път"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*