Майстори ще ваят фигури на брега на великата река

Дунавската столица е домакин на фестивала на пясъчните скулптури „Русе 2017“

На 23 юни на понтон №9 на Кея, кметът на Община Русе Пламен Стоилов откри работната площадка на третото издание на Международен фестивал на пясъчните скулптури „Русе 2017“. Темата на тазгодишното издание е Световни изобретения и иновации.
„Поставихме си за цел фестивалът да се превърне в традиция и днес на прага на третото издание, това е факт. Русе има свой фестивал на пясъчните фигури. Всяка година той се радва на все по-голям интерес“, каза градоначалникът. На официалното откриване присъстваха още народните представители Пламен Нунев, Светлана Ангелова, д-р Андриан Райков, председателят на Общински съвет – Русе проф. Христо Белоев, ректорът на РУ „Ангел Кънчев“ проф. Велизара Пенчева, зам.-кметът по комунални дейности Наталия Кръстева, спонсори, гости и граждани.
Ще бъдат изработени 10 скулптури с общо 700 тона пясък. През цялото време на фестивала ще се работи пред публика – русенци, гости на града и стотици туристи от круизните кораби, които годишно са над 500 плавателни съда. Участниците са от 8 държави.
В пясъчната алея на изобретенията ще бъдат видяни: „Търсенето на Левитан“ с автор Рейчъл Стъбс, Великобритания;„Невидимият свят на Льовенхук“ с автор Маргерита Теллалим, Украйна;„Общуването на Бел“с автор Огнян Читаков, България;„Движение на времето“ с автор Леонардо Уголини, Италия;„Прозрение“ с автор Мариел Хийселс, Холандия;„Математиката – езикът на природата“ с автор Фергюс Мулвани, Ирландия;
„Вселената пулсира с честотата на Моцарт“с автор Бобисан Атисо, Република Того;„Сънят на Менделеев“ с автор Руслан Коровков, Русия:“Парната машина – въздишка на водата“с автор Ирина Тафлевская, Украйна и „Интернет“ с автор Светлозар Лисичков, България.
След официалната част, програмата продължи с концерт на Валди Тотев („Щурците“) и приятели.Млади творци ще имат възможност да творят заедно с изявените скулптори в специално организирана четиридневна Академия по пясъчно скулптиране за ученици и студенти с предварително заявено участие от 27 до 30 юни. Пясъчна работилница за деца ще приеме най-малките в 4 последователни съботни дни на месец юли от 10:30 до 12:30 ч.
За втора година ще бъде изграден и пясъчен бар, на който през цялото лято ще се предлагат разхладителни напитки и летни коктейли за посетителите на кея и експозицията. Тя ще бъде достъпна за разглеждане до късна есен и дори през зимата.

Оставете първия коментар към "Майстори ще ваят фигури на брега на великата река"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*