Жителите на Килифарево: Искаме да сме самостоятелна община!

Пред народния представител Валентин Ламбев жителите на град Килифарево буквално изплакаха мъката си от недостига на средства за тяхното населено място. „Готови сме да станем отделна община, само да имаме средства за ремонт на пътищата, на църквата, на моста“, казаха присъстващите на срещата с депутата.
Народният представител от „БСП за България“ посети третия по големина град във Великотърновска община като част от поредицата приемни с жители на областта. Много граждани и кметът на града присъстваха на срещата.
„Градът ни се доближава по жители до други общини в областта, въпреки това за всичко зависим от Велико Търново. Има доста общини в България, които са с по-малко жители от нас. Ако станем община, ще имаме право да кандидатстваме по европейски проекти, а директните субсидии от държавата ще са повече“, мъдро заключиха присъстващите. Те подчертаха, че административно сега много малки села и махали в Балкана зависят от обслужване в Килифарево. Когато се наложи да се обърнат към общината, се сблъскват с бюрокрацията, подчертаха други жителите на Килифарево. „Общините и кметствата в България са все по-натоварени със задължения, които не са обезпечени финансово от държавата“, разсъждаваха участниците в срещата.
Те са готови да създадат инициативен комитет и да започнат подписка за референдум за отделяне от Велико Търново.
Най-спешния проблем, който искат да решат, е окаяното състояние на моста към Килифаревския манастир. Той е пострадал при наводненията и днес компрометираното му състояние спира туристите да посещават светия обект. Самият манастир също бавно се руши, подчертаха местните хора. Около 850 000 лева ще струва ремонтът на моста, а проектът от години е внесен в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.
Гражданите искат да се завърши ремонта на градския храм и отвътре. Преди години е направена фасадата за 250 000 лева, но остава вътрешния ремонт аз още 180 000 лева. Преди изборите ГЕРБ са обещали да осигурят финансиране, но до ден-днешен това не е станало, оплакаха се миряните.
Мечтата на присъстващите и инициатива на кмета на Килифарево е да превърне градинката зад читалището в градски парк. Някога на този терен е било старото училище, което изгоряло, а ако се смени предназначението на терена, днес той може да посреща градските тържества или да служи за отмора на жителите.
Валентин Ламбев отговаря и на въпроси от националната политика. Той представи законодателната дейност на „БСП за България“. „БСП предизвика дебат в пленарна зала за политиките за хората с увреждания. Това е нашият начин като опозиция да разберем каква ще е политиката, която ще водят управляващите в социалната сфера и по-конкретно спрямо хората с увреждания“, каза Ламбев. Той припомни, че от БСП внесоха законопроект за жестомимичния език, чрез който да подобрят комуникацията на над 250 000 хора с увреждания. Този законопроект не беше допуснат до обсъждане от управляващите.
„БСП подкрепи увеличението на минималната пенсия, защото колкото и да е малко, все пак помага на хората с минимални доходи“, обясни Ламбев. Той представи и позицията на партията: несъгласие с отхвърлянето на нейното предложение за преизчисляване на всички пенсии. „Има начин за увеличение на всички пенсии. Парите ги има от събраните в повече осигурителни вноски и излишъка от борбата с контрабандата“, каза Ламбев.
Георги БЪЧВАРОВ

Оставете първия коментар към "Жителите на Килифарево: Искаме да сме самостоятелна община!"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*