Бизнес империята на фамилията Франко

Франсиско Франко е испански държавник, управлявал страната в продължение на цели 36 години, от 1939 чак до смъртта си през 1975 г. Познат е като Каудильо – Водач на Испания, и официално е титулуван Генералисимус на испанската армия. Въпреки че участва на страната на Хитлер във Втората световна война, Франко успява да запази поста си след нея и избягва участта на Хитлер и Мусолини. Дори нещо повече. През 1947 г. той обявява Испания за монархия, но без реален крал. Провъзгласява се за регент уж само до избора на владетел, но на практика си присвоява всички предимства и облаги от върховната власт. Живее в кралския дворец „Ел Пардо“ в Мадрид, ликът му е изсечен върху монетите в страната, а официалните му титли са „управляващ държавата“, „Върховен генерал на испанските въоръжени сили“ и „По Божията воля водач на Испания и Кръстоносните походи“. Доста „скромно“ за един обикновен регент, нали?!
Управлението на Франко еднолично се определя от историците като тоталитарна дясна диктатура. В Испания са забранени всички опозиционни партии и синдикални организации. Забранен е разговорът на друг език по улиците освен испански. По този начин диктаторът нанася удар срещу баските, каталонските и галисийските националисти, водещи борба за отделяне от кралството и обявяване на независимост. Културните обекти и музеите са затворени и посещението в тях е забранено чак до 1960 г. Хомосексуализмът и проституцията са обявени за тежки престъпления и се наказват със затвор. По време на управлението на диктатора над 140 000 души са убити, а 40 000 все още се водят безследно изчезнали.
В личния си живот диктаторът е женен за Кармен Поло, от която има само една дъщеря, но за сметка на това пък много внуци. През годините на управлението си ген. Франко успява да натрупа огромно богатство в пари и основно в недвижими имоти, които завещава на потомците си. Внуците на диктатора се оказват умни и схватливи и успяват не само да управляват мъдро и разумно дядовото наследство, но и да го увеличат и да се превърнат днес в едни от най-богатите и проспериращи бизнесмени в Испания.
Дъщерята на диктатора, Мария Кармен Франко, очевидно има поразителен нюх за правене на пари. Първият успешен бизнес, който предприема, е строителство и търговия с паркинги в центъра на Мадрид. Доколко бизнесът й е успешен можем да съдим от факта, че 6 години по-късно, тя регистрира нова собствена компания за недвижими имоти с капитал в размер на 10 млн. евро. Мария Кармен стои начело и на фондацията, носеща името на нейния баща. Преди няколко години в Испания избухна скандал, след като стана ясно, че държавата щедро финансира фондацията с парите на данъкоплатците. Вестник „Периодико де Каталуня“ пръв разбуни духовете, като съобщи, че правителството на премиера Хосе Мария Аснар е предоставило на Фондация „Франко“ 26 690 евро за дигитализиране архива на организацията. Скандалното е, че в официалния документ, до който журналистите от вестника успяват да се доберат, е записано, че от тези пари 22 190 евро се отделят като „лични средства за г-жа Кармен Франко“, а останалите 4500 евро за „покриване на други разходи“. Вестникът припомня още, че от 2000 г., откакто на власт е Народната партия на Аснар, Фондация „Франко” е получила над 110 000 евро държавни пари. Скандалното е, че първия транш от 41 080 евро, Мария Кармен получава дни след изборната победа, но в официалните документи той е записан цели 13 месеца по-късно, чак през октомври 2001 г. Което си е чиста проба една груба и брутална фалшификация на най-висше държавно ниво. След разразилия се скандал и поисканата оставка на правителството от опозицията, Министерството на културата на Испания излезе с официална позиция. „Тези пари се отпускат заради приноса на фондацията към научни разработки за новата история на Испания“, заяви говорителят на Министерството Хуан Аленде. Той обаче веднага беше уличен в лъжа, тъй като от всичките 27 000 документа, съхранявани от фондацията, 25 000 се отнасят не до историята на Испания, а до едноличната диктатура на Франко.

Мария дел Кармен Франко

На 10 април 1950 г. дъщерята на ген. Франко сключва брак с потомствения благородник, маркиз Кристобал Мартинез-Бордю. Съпрузите имат седем деца: синовете Франсиско Франко, Хосе Кристобал и Хайме Фелипе и дъщерите Мария дел Кармен, Мария де ла О Мартинез, Мария дел Мар и Мария дел Аранзазу.
Най-голямата внучка на диктатора, Мария дел Кармен не е особено щастлива в личния си живот и така и не успява да намери подходящия съпруг. През март 1972 г. тя сключва брак с внука на крал Алфонсо ХII, който носи същото име. По това време невестата е едва 21-годишна и бъдещият съпруг никак не й е по вкуса. Нея обаче никой не я пита. Бракът е династичен и чрез него дядо й иска законно да слее рода си с този на испанските крале и потомците му да имат синя благородническа кръв и титли. Мария и Алфонсо имат двама сина, Франсиско и Луис Алфонсо. Бракът между съпрузите обаче очевидно не върви. През 1975 г. ген. Франко умира, а четири години по-късно дъщеря му напуска съпруга си и заживява отделно. През 1982 г. двамата официално се развеждат, като бащата получава попечителството над синовете си.
След развода Мария заживява с французина от италиански произход Жан Мари Роси. Новият й избраник е с цели 20 години по-стар от нея, разведен с три деца, но това не притеснява внучката на Франко. На 11 декември 1984 г. двамата сключват официално граждански брак. А само два месеца по-късно нещастията започват да ги връхлитат. През февруари 1985 г. синът на Мария от първия й брак, Франсиско, загива в автомобилна катастрофа, а брат му Луис Алфонсо е ранен, но оживява. Малко по-късно при инцидент с лодка умира и дъщерята на Жан Мари, Матилда. През януари 1989 г. при инцидент в планината загива първият съпруг на Мария и тя повежда съдебна битка, за да спечели правата над сина си Луис Алфонсо. Съдът в Испания обаче отхвърля молбата на майката и не й дава да се грижи за синовете си. През 1994 г. Мария и Жан Мари се разделят и малко по-късно тя заживява с италианския благородник Роберто Федеричи, но връзката им така и не е узаконена. През 2006 г. Мария дел Кармен Франко сключва трети брак с Хосе Кампос Гарсия. След любовните авантюри с французи и италианци дъщерята на диктатора отново си е харесала сънародник, който на всичкото отгоре е с цели 13 години по-млад от нея. По това време невестата е на 55 години, а младоженецът на 42. Само 9 месеца след сватбата булката става баба на първата си внучка Евгения, а три години по-късно, тя се радва на още внуци, близнаците Луис и Алфонсо.
От своите родители Мария дел Кармен наследява огромно количество недвижими имоти, част от които продава за седемцифрени суми в евро. Най-голямата й сделка е продажбата за 5 млн. евро в района на двореца „Ел Пардо”, където е резиденцията на испанските крале и на нейния дядо, ген. Франко, по време на управлението му. Сред по-дребните продажби са тези на няколко парцели в околностите на Мадрид, както и на 6 хка маслинова горичка в Хаен и няколко апартамента по крайбрежието в Аликанте.
Втората внучка на диктатора Франко – Мария де ла О Мартинез, известна още като Мариола е родена през 1952 г. Има диплома за архитект, но никога не е работила по специалността си. Женена е за адвокат Рафаел Вилослада, който има собствен процъфтяващ бизнес с недвижими имоти. Семейството живее в разкошно имение край Мадрид, оценено на 60 млн. песети.
Мария де ла Мар – Мери е може би единствената внучка на диктатора Франко, която не се занимава с бизнес. Тя е преподавател по английски език, а хобито й е да реставрира мебели. При това не за да печели, а повече за свое собствено удоволствие. Жени се за журналиста Хуакин Хименес, който е с 13 години по-възрастен от нея. Имат дъщеря Летисия, която се ражда през 1979 г. – две години след като сключват брак. През 80-те години обаче се развеждат и Мария сключва брак с американеца Грегор Таймлър, при когото обаче също не се задържа дълго. Сега Мария де ла Мар живее сама в наследения от баща си апартамент в Моначил, Гранада. Там нейна съседка е сестра й Мария де Аранзазу. Най-малката внучка на диктатора също се занимава с реставрация на мебели, но предимно с комерсиална цел. През 1996 г. се жени за богатия адвокат Клаудио Феро и противно на очакванията на мнозина все още не са се развели. Което е завиден успех за потомка на Франко, като се има предвид непостоянството на останалите от клана.
Най-големият внук на ген. Франко, който носи неговото име, Дон Франсиско Франко и Мартинес Бордю е роден през 1954 г. На 18 декември 1981 г. се жени за Мария де Суелвес и Фигерия, потомствена благородничка. Бащата на булката е маркиз, а майка й е потомка на кралската династия на Бурбоните. През 1982 и 1985 г. се раждат синовете Франсиско Франко младши и Хуан Хосе Франко. През 1992 г. обаче внукът на диктатора и съпругата му се развеждат. През март 2001 г. той отново сключва брак с Мириам Гуисасола, разведена с две деца. Двамата живеят заедно 13 години, но през цялото време Франсиско така и не успява да приеме доведените си синове. През 2014 г. той подава молба за развод и се разделя и с втората си съпруга.
Франсиско Франко младши определено е роден за успешен и предприемчив бизнесмен въпреки медицинското си образование. Член е на управителните съвети на печеливши компании в различни сфери – медицинското оборудване, хранително-вкусовата промишленост, електрониката и телекомуникацията. Основният му бизнес е в сферата на недвижимите имоти и строителството. Франсиско правилно предвижда, че през следващите години броят на автомобилите в Мадрид ще нарасне и хората ще имат нужда от гаражи. Ето защо той започва да купува гаражи в центъра на столицата, които след това отдава под наем. Дали пък не е получил този съвет от своята майка?
С бизнес активно се занимават и братята на Франсиско Кристобал Мартинес и Хайме Фелипе. Дейността на Кристобал е в сферата на рекламата, като акционер в бизнеса вече е и по-големият му син Даниел Мартинес. Женен е за красивата Мария Толедо Лопес, фотомодел и телевизионен водещ. Най-малкият брат Хайме има диплома за адвокат, но се е ориентирал в областта на строителството. Той е и член на борда на директорите на десетина компании с различен предмет на дейност. През 1995 г. Хайме се жени за фотомодела Нурия Марш, с която обаче по-късно се развежда.
Иван ГЕОРГИЕВА

Оставете първия коментар към "Бизнес империята на фамилията Франко"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*