Часовниковата кула в Разград отново ще отмерва времето с обновен механизъм

На гости на… Символа на Разград
Габровски майстор ще реши проблема с часовниковото устройство

След седеммесечна работа по проблема с Часовниковата кула, чийто механизъм в края на лятото на 2016 година спря да работи, най-после има добра новина относно съдбата й, съобщи на пресконференция гл.експерт в Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ на Община Разград Камен Кулев.
С цел опазване на културното наследство на Разград ръководството на Общината е предприело незабавни действия за запазване на автентичния вид на устройството. На общинската администрация са били предложени различни варианти от специалисти от цялата страна, получени са били много оферти, но в тях предложенията са били свързани с промяна на часовниковия механизъм и замяната му с дигитален.
Оригиналният механизъм, с който кулата е започнала функционирането си през 1864 г., е подменен с нефабричен. Част от оригинала му е в музея в с. Осенец. След консултация с Илко Колев, който е обслужвал кулата през последните 25 години, са установени множество проблеми по часовниковия механизъм. Колев не гарантира, че може да възстанови механизма.Реставрацията е отложена и заради студените зимни месеци, а след това и поради влошено здравословно състояние на Илко Колев.През месец май са отправени запитвания и до Националното сдружение на часовникарите – гр. София, с директор Кирил Кацаров, който е обещал да помогне. Община Разград цели да запази автентичността на паметника на културата, като това е основната причина да се забави ремонтът във времето.
„С удовлетворение съобщаваме, че сме установили контакт със специалист, който гарантира извършване на успешен ремонт на часовниковия механизъм“, каза Камен Кулев. Специалистът е Иван Ковачев от Габрово, на когото са изпратени снимки от повредените детайли на механизма, а той е уверил, че ремонтните дейности могат да започнат в началото на месец юли или най-късно в средата на месеца. Специалистът не се ангажира с посочване на крайна дата, в която ще приключи работата си, тъй като предстои демонтиране на 5 счупени детайла, като при това може да бъде установена повреда и на други, а след това следва сглобяването им.
Часовниковата кула е символ на град Разград. Построена е през ХVІІІ век и е преустроена в сегашния й вид през 1864 г. Отличава се от други подобни кули в България по дъгообразните си корнизи и куполния покрив, които я доближават до църковната архитектура. Построена е от тревненския майстор Т.Тончев, върху основите на по-стара часовникова кула, която е била разрушена заради проблеми в конструкцията й. Кулата се състои от три части: долната и средната части са изградени от каменни блокове във формата на паралелепипед и са отделени една от друга с корниз; горната част е осмостенна дървена надстройка с куполен покрив. Общата височина на кулата е малко над 26 метра, а дебелината на зида – около 1 метър.Най-вероятно камбаната е донесена през 1731 от Унгария и е била използвана в старата кула. Старият часовников механизъм се съхранява в Историческия музей в Разград, а действащият след това е от 70-те години на ХХ век.
В миналото в града е имало друга часовникова кула. На 22 юни 1767 г. в Разград пристига датският инженер Карстен Нибур, който в своите пътни бележки отбелязва, че от своите дълги пътувания в Африка, Индия и на Балканите, единствено в Разград е видял градски часовник върху кула. По-подробни сведения за старата часовникова кула дава английският пътешественик Уалш, който придружавал английския посланик лорд Странгфорд от Цариград до Англия през1821 г. В книгата си, издадена през 1828 г., той пише, че върху камбаната на градския часовник има излят надпис на унгарски език, с посочена 1731 г. и град Оровица, Банат (Румъния). Вероятно камбаната е донесена от църква като трофей от времето на австро-турските войни. Твърди се, че старата часовникова кула е съборена поради наклоняване и на нейно място е изградена нова, запазена до днес на своето място.
Часовниковата кула е обявена за паметник на културата с национално значение през 1984 г.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Часовниковата кула в Разград отново ще отмерва времето с обновен механизъм"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*