Високо признание за шуменския художник Валерий Желязков

Скулпторът ще изработва традиционните награди „Златна муза“ в областта на фолклора
Шуменският скулптор Валерий Желязков ще изработва ежегодните награди в областта на хореографията „Златна муза“. Той бе одобрен след щателно проучване по предложение на Асоциацията на хореографите в България и Министерството на културата, които ще връчват отличията.
Един от първите носители на „Златна муза“ е проф. Николай Цветков за македонската картина към спектакъла „Осмото чудо“ на ансамбъл „Българе“.Първите годишни награди на Асоциацията в 11 категории бяха връчени неотдавна в НДК в столицата.Пластиката „Златна муза“ е изработена от бронз. Висока е 37 см. И изобразява жена с криле.
Художникът е предпочетен заради опита си в изработване на пластики, които се връчват като награди и в други области. Желязков изработва и наградите на Съюза на писателите бронзов релеф -„Ангелско перо“. „Одобрен е най-вече заради проявен изключителен професионализъм в творбите“, споделят източници в артсредите.
Валерий Желязков е един от най-талантливите художници в Шумен. Работи като уредник в Художествената галерия „Елена Карамихайлова“ в сектор „Скулптура“ и „Графика“. Член е на Съюза на българските художници.Участвал е в международни биеналета на графиката у нас и в чужбина.Негови произведения са собственост на галерии и частни колекции в България и страни в Европа и Япония.Заедно с архитект Валери Колев е автор на паметника на поета Иван Пейчев в Шумен.

Оставете първия коментар към "Високо признание за шуменския художник Валерий Желязков"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*