Петдесетгодишен юбилей чества ПГИ „Робер Шуман” в Разград

Средното учебно заведение е водещо сред професионалните гимназии в областта
През тази година Професионална гимназия по икономика „Робер Шуман“ – Разград празнува своя 50-годишен юбилей. В половинвековната си история гимназията се утвърди като водеща сред професионалните училища в областта. За този период са подготвени и са се дипломирали близо 8000 ученици.
Благодарение на упорития и всеотдаен труд на училищния колектив завършилите ПГИ успешно се реализират в областта на банковото, застрахователното и осигурителното дело, в поделенията на НАП, в търговията и в заведенията за развлечения.
1.09.1966 г. е рождената дата на Техникума по икономика – град Разград, като тя поставя началото на нов етап в развитието на образованието в Лудогорието. По предложение на тогавашния Окръжен съвет, към гимназията в града са открити две паралелки с икономическа насоченост, които още през следващата година нарастват на шест специалности: „Икономика на селското стопанство“, „Икономика и отчетност на промишлеността“ и „Търговия“.Началните стъпки са плахи и трудни – едва 70 ученици, обучавани от 6 учители под ръководството на първия директор на училището – Иванка Досева Рашева. С всяка изминала година техникумът израства и се развива, за да може на 25-годишния си юбилей да отчете вече убедителните цифри: 676 ученици в 25 паралелки и 7 специалности и над 4000 дипломирани специалисти, призвани да работят за бъдещето на България.През учебната 2001/2002 г. 796 ученици в 32 паралелки покоряват икономическите знания по различни специалности:
„Стопански мениджмънт“, „Икономика и управление на финансите и търговията“, „Банково, застрахователно и осигурително дело“, „Машинна обработка на информацията“, „Стопанска отчетност“, „Бизнес администрация“, и „Технология и мениджмънт на производството и обслужването в заведенията за хранене“.
За образованието и възпитанието на тези млади хора се грижат преподаватели с професионални умения и с висока квалификация. Днес училището се ръководи от инж. Христина Панчева – директор, и помощник директорите Доцка Стефанова и Росен Бонев.През годините се обогатява и материалната база на училището. Освен с нова пристройка, то се сдобива и с модерно оборудвани компютърни кабинети. Всичко това комплексно повишава рейтинга на учебното заведение, привлича все по-интелигентни ученици и утвърждава Професионалната гимназия по икономика – Разград, като едно от най-авторитетните училища в областта, с извоювани призови места от участията на учениците в национални състезания по професии, олимпиади и спортни изяви.
И през тази юбилейна година ПГИ „Робер Шуман“ изпраща своите абитуриенти на 26 юни от 18.00 ч. в археологически резерват „Абритус“. Повечето от тях ще бъдат част от академичната общност на водещи икономически университети в България и чужбина. Юбилеят ще бъде отбелязан с редица училищни прояви, а тържественият концерт е на 29 юни в салона на НЧ „Развитие 1869“ – Разград.

Оставете първия коментар към "Петдесетгодишен юбилей чества ПГИ „Робер Шуман” в Разград"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*