Дунавски мелодии и водни картини обсипаха брега на Дунав край Русе

Плаващият концерт бе посветен на Международния ден на река Дунав – 29 юни

На 26 юни, на кея пред понтон №8 се състоя първият по рода си плаващ концерт по река Дунав в страната „От Виена до Русчук – на една река разстояние“. Уникалното събитие бе посветено на Международния ден на река Дунав – 29 юни. Концертът представи музикалното наследство на различните народи чрез класическа и фолклорна музика, поднесено от Държавната филхармония – Русе и от Общинския Духов оркестър на гр. Велико Търново с диригент Владимир Бошнаков. Прозвучаха характерни ритми и мелодии за всяка дунавска държава в класически и във фолклорен вариант, като музикантите бяха разположени на един от най-красивите круизни кораби „Вивалди“, а публиката ги наблюдаваше от брега. По време на атрактивния концерт стотиците присъстващи се насладиха на визуални ефекти – водна стена с 3D мапинг прожекции на танцуващи фигури с музикален съпровод, на лазерни и светлинни ефекти над реката.
Проектът „От Виена до Русчук – на една река разстояние“ се реализира по инициатива на Държавна опера – Русе и Фондация „Русе – град на свободния дух“, със съдействието на Община Русе и фирмите „Дунав Турс“, „Дунавски драгажен флот“ и застрахователно дружество „Булстрад“.
Сред присъстващите бяха заместник-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански, народните представители Пламен Нунев и Светлана Ангелова и изпълнителният директор на Фондация „Русе – град на свободния дух“ Елена Минкова.

Оставете първия коментар към "Дунавски мелодии и водни картини обсипаха брега на Дунав край Русе"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*