Концерт и рецепти от билкар на Еньовден в РИМ – Търговище

За поредна година Регионален исторически музей – Търговище организира празника на билките и слънцето – Еньовден. Тържествата започнаха ден по-рано с концерт-спектакъл „Актьорите пеят”, на открито пред Славейковото училище. В него актьорите от Държавен куклен театър – Търговище бяха подготвили за публиката песни от различни пиеси, правени през годините, а изпълненията им често бяха прекъсвани от аплодисментите.
На другия ден пред Славейковото училище отново бе оживено. „Магията на билките”, стана повод много търговищенци да дойдат и да преминат през окичения с цветя и билки венец, да са здрави през цялата година и да имат благоденствие в делата си. За тия, за които здравословните проблеми вече са факт, потърсиха помощ и съвет от билкарят Георги Андонов от гр. Омуртаг- представител на Съюза на билкарите в България . Базирайки се на своя дългогодишен опит, Андонов отговори на всеки зададен му въпрос, относно полезните свойства на билките.
„На Еньов ден не можем да наберем всички билки, които ще използваме през годината. Всяка билка си има свое време, когато се събира. Народният лечител Петър Димков казва, че билките са най-лековити, ако се берат по пълнолуние. Пълнолунието през юни мина, а на 21 юни мина и лятното слънцестоене, когато денят е най-голям и най-много магнитен, обяснява Георги Андонов, а за всяка болка си има и билка.”
Йордан МИНЧЕВ

Оставете първия коментар към "Концерт и рецепти от билкар на Еньовден в РИМ – Търговище"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*