Драгомир Драганов: Време е децата на Северна България да видят какво означава истински цирк

Драгомира Драганов, артистичен директор на НЦ "София" и водещ на програмата

Посрещайки публиката, аз я водя през цирковото изкуство и след това я изпращам, като церемониал-майстор на преживяванията й

Представленията на Национален Цирк „София“ са посветени на 120 години цирково изкуство в България. Редица български циркови артисти се завърнаха в България, за да играят в тази юбилейна година под купола на НЦ „София“. Кой стои зад тази идея, какво могат да видят зрителите по време на турнето и по повод грандиозното представяне в Русе – за всичко това разговаряме с артистичния директор и водещ на програмата Драгомир Драганов.

Драгомира Драганов, артистичен директор на НЦ „София“ и водещ на програмата

– Г-н Драганов, турнето на НЦ „София“ е посветено на 120-годишнината от създаването на цирковото изкуство в България. Как се решихте да съберете толкова български артисти под един купол?

Това, което направихме за 120 г. български цирк, е без аналог. С огромно уважение и респект подходихме към този юбилей. Направихме нещо, което никой друг досега не е правил. Нещо, което ще остане в историята. Тези гала спектакли, които се проведоха през декември, бяха наистина запомнящи се. Естествено беше да продължим тази линия и да посветим спектакъла на този юбилей, обръщайки се с покана изцяло и единствено към българските артисти. При това артисти, по-голямата част от които, не са играли пред българска публика. Да покажем младото поколение на българската циркова школа, младото лице на българския цирк. Ние се прекланяме пред наследници на големи циркови фамилии без самите ние да сме част от която и да било циркова фамилия. Събрахме в България хора, които дойдоха от цял свят. На никой досега не му е хрумнало, че Лазар Добрич си има правнук – жив и здрав, 15-годишно момче, което също е цирков артист. На никой досега не му е хрумнало да го покани тук, но ние го направихме. Поканихме го с цялата му трупа, платихме транспорта и хотела. От Америка дойде дъщерята на Деси Кехайова. Събрахме в един спектакъл артисти от по-големите български циркове. Това е изключително трудно. Направихме 4-часов спектакъл с артисти откъде ли не. И всички те бяха тук в името на една идея.
За реализацията на тези спектакли ние получихме почетния знак на президента, получихме патронаж на Министерството на културата и на Столична община. Тези жестове ни накараха да се чувстваме оценени и забелязани.

Силвестър Лолов

– Какво накара Силвестър Лолов, който е инвеститор на целия проект, да се заеме с тази нелека задача?
– Това е огромният риск в името на това в живота да се случват и хубави неща. Не просто на всяка цена да спечелиш. Никога в живота си не съм срещал друг човек, който толкова смело да скочи в една дълбока неизвестност, каквато за него към този момент представляваше циркът. Той влага собствени средства и макар да сме имали доста трудни изпитания, изправяме глава и продължаваме. Всичко това е, защото вярваме в смисъла на онова, което правим. Ние смятаме, че все пак може и доброто да победи.
– Какво прави Драгомир Драганов в цирка?
– Много често си задавам този въпрос. Ядосан на себе си, че посвещавам толкова много време на нещо, което ми носи и разочарования. Тогава разбрах, че циркът за мен е мястото, където няма лоши. Дори и да ги има, когато започне представлението, те изчезват. Дори и гостите, дошли по задължение, след представлението просто грейват, стават по-добри. От всички ангажименти, които имам, циркът е мястото, към което тичам, мястото, което ме спасява от агресията на живота, моят оазис.
– Монологът накрая на представлението е изключително трогателен…
– Ужасно потискащо е да чуваш постоянно около себе си изрази като: „голям цирк стана“, „тия циркаджии“ и т.н. от хора, които въобще не се замислят какво точно е циркът. А цирковите артисти са тези, които радват, които правят света различен, забавен и те карат да се усмихваш. Трудът и усилията на хората от цирковото съсловие заслужават респект и уважение. А ние наричаме с думата цирк действията и постъпките на хора, които правят света едно абсурдно място за живеене. В цирка няма нищо абсурдно – той е стройна, подредена система, в която има йерархия, има взаимопомощ, има взаимодействие, има дисциплина, има риск, красота, грация, стил…
– Кой стои зад сценичните изяви?
– Силвестър Лолов ми гласува изключително голямо доверие за подбора на артисти, за подредбата на номерата. Като артистичен директор отговарям за всичко, свързано със сценичните изяви. Дори шием на артистите нови костюми – единствено ние в България правим това, за да се впишат в общата концепция на спектакъла. Подбираме музиката за отделните изпълнения и дори изработваме и много реквизити. Купуваме стар реквизит и го реновираме. Имаме амбицията и да менажираме циркови номера извън нашия цирк.
– Как се приемат представленията в градовете? В Плевен бяхте за първи път…
– Да, в Плевен бяхме за първи път и се стичаха реки от посетители… и от дъжд (смее се). До момента смятам, че циркът се възприема много добре, хората излизат щастливи и доволни след представленията. А сега се вълнуваме много от предстоящите изяви в градовете Разград, Търговище и Шумен, където ще бъдем за първи път. В тези градове от 20 г. насам за първи път толкова голям и представителен цирк ще изнася представления. Затова ние тръгваме с нагласата, че е време децата на Северна България да видят какво означава истински цирк.
– Прави впечатление това, че водещият на програмата посреща и изпраща гостите си. Всеки път ли го правите?
– Да, всеки път, на всяко представление. Колеги от цирковото съсловие се чудят, че късам билети. Смятат, че е срамно водещият да го прави. Аз обаче смятам, че различното усещане започва още от мига, в който се подаде билета и завършва с това, че можеш да изразиш впечатленията си на финала. Родителите се впечатляват още в началото, но децата разбират малко по-късно, когато ме видят на манежа. Тогава разбират, че на входа ги е посрещнал някой важен.
– А цирковата ливрея специално подбрана ли е?
– Да, за този сезон специално съм подбрал именно тази типично стара циркова униформа. Посрещайки публиката, аз я водя през цирковото изкуство и след това я изпращам, като церемониал-майстор на преживяванията й.
Интервю на
Драгомира ГЕОРГИЕВА

Оставете първия коментар към "Драгомир Драганов: Време е децата на Северна България да видят какво означава истински цирк"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*