Разградски отбор – шампион по роботика в страната

Тимът на ОУ „В. Левски“ е комплексен победител, на второ място е МГ „Баба Тонка“ – Русе

Отборът на ОУ „Васил Левски“ – Разград бе класиран на първо място в националното състезание „Роботика за България 2017“. С втора награда е тимът на МГ „Баба Тонка“-Русе.
Събитието се проведе в Експериментариума на София Тех Парк в София. Участниците в проявата бяха предварително селектирани измежду всички над 50 отбора, включени в програмата „Роботика за България“. Допуснати са били над 120 ученици в 24 отбора от 15 града в страната.
Шестокласниците Николета и Любомир и седмокласниците Ася, Симона, Дилек и Мария станаха комплексен победител в състезанието за LEGO роботи. Ръководители на разградските представители са Венелин Николов и Цветанка Пенчева.
Състезанието е било оценявано по три критерия – дизайн на робота, екипна игра и представяне на проекта. Част от задачите децата са подготвили предварително, но за повечето е трябвало да покажат бързи реакции и работа без ръководителите им. Участниците са изпълнявали практически задачи, като отборът на ОУ „Васил Левски“ е отстранявал проблем с полицейските кучета, които не могат да издържат служебните си изпити в полицията. Кучето-робот Вейдър, изработено от разградските деца, пък е трябвало да бъде допълнително обучено за водач на слепи хора.
Учениците от разградското училище са получили купа и парична награда, както и грамота за най-атрактивен отбор, заради красивите униформи.
ОУ „Васил Левски“ – Разград участва за втора поредна година в състезанието „Роботика за България“, като в първото издание тимът им бе първи в един от трите етапа.
Програмата за обучение на ментори „Роботика за България“ се организира по идея и инициатива на SAP и в партньорство с ФРГИ. Инициативата стартира през 2015 г. и се провежда в рамките вече на 2 учебни години. До момента в нея са се включили над 250 ученици от 5 до 10 клас от цялата страна. Отборите са над 50 от 36 училища в 21 града и две села.
Целта на програмата да бъде стимулиран интересът на учениците към науката и технологиите. Едновременно с това им дава възможност за работа в екип. Инициативата „Роботика за България“ е насочена към създаване на необходимите условия за подготовка на училищни отбори по роботика чрез обучение на ментори.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Разградски отбор – шампион по роботика в страната"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*