Петропавловският събор на народното творчество се открива на Еньовден

Предстои да се проведе XIV издание на Петропавловския събор на народното творчество „Хоро се вие край манастира” в околностите на лясковския манастир „Св. Св. Петър и Павел”. Събитието се организира от общините Лясковец, В. Търново и Горна Оряховица. Тази година надпяванията са на 24 и 25 юни.
Официалното откриване на празника на народното творчество е в 11:30 ч. на 24 юни, а изпълненията и в двата дни ще започват в 8:30 ч. и ще протичат на две сцени. Събора тази година ще открие кметът на Велико Търново. Гост-изпълнител е Виевската фолклорна група. Специално участие имат и фолклорни състави от Испания, Грузия, Молдова и Сърбия. В надпяванията тази година ще се включат около 4000 участника от цялата страна – любителски и професионални колективи за танцово, песенно, инструментално и словесно изкуство, както и индивидуални изпълнители. Участват над 220 фолклорни групи от всички фолклорни области на България, от тях над 40 детски и младежки формации, 100 индивидуални изпълнители, 34 танцови състава и клубове и 33 групи, представящи обичаи. Най-възрастният участник е на 88 години – Тодорка Митева от Русе, а Пенка Цанева от село Добри дял, община Лясковец, солистка на група за народни песни „Пъстра китка“ е доайен сред самодейците, представящи се от страна на организаторите. Най-малкият участник в събора е Светослав Йоргов – на 2 г. и 10 месеца от село Правда, община Г. Оряховица.
От две години съборът има конкурсен характер и награден фонд. Професионално жури определя най-добре представилите се в отделните жанрове. Решението на журито се обявява публично след всеки състезателен ден и е окончателно. Творческата комисия е в състав акад. Крум Георгиев – председател на Общество за фолклор в България, носител на наградата на Министерство на културата „Златен век“ за 2017 г. и златен Оскар за фолклор, проф. д-р Елена Кутева – изкуствовед, директор на Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, проф. Даниела Дженева, директор на ансамбъл „Тракия”, преподавател в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и Галя Чохаджиева, главен уредник в отдел „Етнография” на РИМ – Велико Търново. Наградите на лауреатите са парични, диплом и плакет. Връчват се и три Специални награди на патроните на трите общини, чието материално изражение е 200 лв. и също плакет и диплом на кметовете. Всичките 220 участници в Петропавловския събор на народното творчество получават грамоти и сувенир със знака на събора.
Финансирането и организацията са на принципа на равнопоставеност от трите общини. В събора на народното творчество Община Лясковец се включва с общо 15 изпълнения. От град Лясковец участват Детска вокална група за народно пеене „Сорина” при НЧ „Напредък 1870”, Певческа група „Росна китка” при клуб на пенсионера „Мазневска чешмичка”, както и група „Чаровна възраст” при пенсионерски клуб „Зора”. Два са мерданските колективи – Женски народен хор при читалище „Развитие 1902” и група за обработен фолклор „Авлига” при клуб на пенсионера и инвалида „Надежда”. По един колектив има от останалите села – певческа група „Ален божур” при НЧ „Пробуждане-1896” и клуб на пенсионера „Златна есен” с. Джулюница, добридялските певици от група за народни песни „Пъстра китка” при клуб на пенсионера „Еделвайс” и НЧ „П. Р. Славейков-1903”, козаревската Група за обработен фолклор „Авлига” при НЧ „Земеделец 1899” и клуб на пенсионера „Здравец” и драгижевската Група за обработен фолклор „Детелина” при клуб „Вяра” и НЧ „Развитие 1894”. Почти всяка група излъчва и по един или няколко индивидуални изпълнители. Повече от едно дуетно изпълнение имат с. Козаревец и лясковската група „Чаровна възраст”, а с. Добри дял представя най-възрастния изпълнител от региона.
Съборът е форум на международно сътрудничество и сцена, на която през годините са се изявявали гост-изпълнители от Унгария, Гърция, Италия, Дания, Сърбия, Словакия, Черна гора, Полша, Грузия, Молдова, Румъния, Tурция и др.
Гостували са най-популярните наши народни изпълнители като Илия Аргиров, оркестър „Хоро“, Калинка Згурова, Христина Лютова, Любка Рондова, Илия Луков, Иван Дяков, Николай Славеев, Росица Пейчева, Николина Чакърдъкова и др.
Повече от две десетилетия Петропавловският събор заема значимо място в духовния живот на хората от региона. Хилядите участници и зрители, директните предавания на БНР, заснетият от БНТ документален филм, както и присъствието на най-добрите фолклорни специалисти от България, му определиха името „Малката Копривщица“.
Милка ЙОТОВА

Оставете първия коментар към "Петропавловският събор на народното творчество се открива на Еньовден"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*