Нуридин Исмаил: Натискът върху мен е политически

Нуридин Исмаил

Й. Цонев: Кметът е изключен за неизпълнение на партийни решения и непрозрачност на изразходваните средства

Нуридин Исмаил и Мустафа Ахмед

„Приемам изключването си от ДПС, но не приемам мотивите, с които бях отстранен“, заяви на специална пресконференция кметът на Хитрино Нуридин Исмаил. На брифинга присъства и изключеният председател на общинската партийна организация Мустафа Ахмед, представители на Общественият съвет в Хитрино, които разпределят дарените средства за пострадалите от жестоката влакова катастрофа през декември миналата година, когато селото беше полуразрушено. „Не знам какъв трябва да е човек, за да успее в 7-8 изречения да излъже 10 пъти“, каза по повод изказването на зам. председателя на ДПС Йордан Цонев кметът Исмаил и допълни – Обвинението, че разходите и даренията не са качени в сайта, не е вярно. Всеки месец публикуваме отчета в сайта, но може би се иска малко повече интелект, за да прочетеш. Една стотинка без решение на този обществен съвет ние не сме похарчили. Бил съм се държал арогантно. За разлика от него, аз съм бил само в ДПС, а той откъде е дошъл, всички знаят. Той не е в ДПС, за да ми защити на мен правата и свободите и това се видя през годините. И може би отливът от ДПС – в Хитрино са 1000 гласа, на областно ниво са 13 000, а на национално ниво – 170 000, – то е заради такива като Йордан Цонев“, ядоса се кметът, който не скри, че е много обиден. „Ние сме малка община, натоварени сме с нещо много обемисто, но се справяме, доволен съм от темпото на работа и няма да позволя някой от София, само защото не ме харесва политически, да го обръща в грозотия. Ние не сме шайките. Обвиненията са много сериозни и не знам докъде ще стигнем. Но ако нещата слязат на политически терен, аз имам много други неща да кажа“, закани се Нуридин Исмаил. Той припомни, че докато е бил областен председател през 2009 г. ДПС взе 37 000 гласа в областта. „Какво стана на последните избори, че те да са с 20 000 по-малко? Докато бях председател на областния съвет за първи път на първи тур ДПС спечели в 5 общини. Община Върбица тогава не беше на ДПС, ние я върнахме. Молбата ми е тези хора малко да се огледат в приказките и действията си, аджеба, какво правят и защо става така, че никой не иска да се коалира с ДПС. Пак ли аз нося вина за това? Измислени лъжливи мотиви. Разправията е политическа. Аз съм по-твърд характер, не се харесвам на някои, а те са свикнали само да им се кланяш, да ги хвалиш, кажи, батко, какво да направя. Аз не съм от тях. Аз не допуснах някой да се меси в административната работа. Ако искат с мен да се разправят политически, да го направят на политически терен. Но такива груби лъжи няма да позволя – заради добротата на хората, които бяха съпричастни към нашата трагедия, заради дарителите, заради децата, които рисуваха картички и ги продаваха“, просълзи се кметът.

Йордан Цонев

Той представи папки със сметките по възстановяването на щетите от взрива през декември и ги заяви, че до тях има достъп всеки който се интересува. Досега основно са харчени средствата от БЧК – около 600 000 лева. „За всеки разход в края на месеца правим отчет в БЧК. С решение на обществения съвет са направени разпределения според тежестта на щетата, категоризирани са имотите. Протоколите са залепени на видно място в общинската администрация. Който е имал претенции, е правил възражения. Които са били основателни, са приети, неоснователните са отхвърлени“, обясни кметът.Другите средства са по социалния фонд. Решенията се изпращат в МТСП. Или се одобряват, или се връщат за ново разглеждане със забележки и когато се отстранят, се прави плащане. От набирателната сметка на общината са платени само обезщетенията на близките на починалите и са дадени пари за лечение на ранените общо 218000, като 100000 от тях по искане на дарителя -фирмата-превозвач на фаталните цистерни, парите са разпределени между близките на загиналите.По отношение на цитираните от Йордан Цонев „множество сигнали“ от недоволни жители на Хитрино, кметът обясни, че има единични, но не са основателни. Идвали наследници поотделно да искат пълни обезщетения за един имот. Друг искал да му възстановят джамлъка, а никога не е имал такъв. От общо 250 къщи в селото само 50 не са подали заявление за ремонт. 11 къщи ще построи строителната камара, 14 ще бъдат вдигнати с пари от социалния фонд, на 70-80 къщи ще бъде направен сериозен ремонт, 12 са подписаните договори. 44 ще бъдат разгледани до края на месеца в МТСП и ще се пристъпи към подписване на договори.
„На 23 юни местната сесия ще разгледа 100 къщи. Към края на месеца 70% от тях ще са огледани, оценени и пратени към социалния фонд“, каза кметът. Според него ремонтите се бавили заради административни процедури, а и смяната на правителствата през пролетта също допринесло. По повод политическата си кариера кметът коментира така: „Аз знам откъде съм дошъл и знам и къде да отида. Едно мога да кажа: няма да оставя общината на хора, които нямат хал хабер от управление. Не мисля, докато не ме ядосат, да се занимавам активно с политика, но няма да остана наблюдател“. Той допусна, че натискът срещу него ще продължи, но е готов за това. Кметът на община Хитрино Нуридин Исмаил беше изключен от ДПС миналата седмица с решение на Централното оперативно бюро на движението. Според Йордан Цонев, кметът е изключен заради неизпълнение на партийните решения и заради непрозрачност при изразходването на средствата по възстановяването на Хитрино след взрива на влаковата цистерна. В партията били постъпили сигнали от жители на селото, че не знаят какво се прави за възстановяването, в неведение бил и общественият съвет, който беше създаден специално за контрол и справедливо разпределяне на постъпилите дарения и бюджетни средства.Припомняме, че кметът на Хитрино подаде оставка от партийните си постове в централното и общинското ръководство на ДПС в края на миналата седмица, когато разбра, че в негово отсъствие в е идвал Мустафа Карадайъ и зад гърба му е правен анализ на изборните резултати.
Лилия ВЪЛКОВА

Оставете първия коментар към "Нуридин Исмаил: Натискът върху мен е политически"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*