Лаборатория под ръководството на проф. Самуил Рефетов ще има в РУ

Ученият ще работи и подпомага преподавателите от факултета по обществено здраве и здравни грижи
Американският професор по генетика – проф. Самуил Рефетов посети РУ „А. Кънчев“ и разговаря с академичното ръководство. В срещата участваха ректорът – проф. Велизара Пенчева, председателят на Общото събрание – чл.-кор. проф. Христо Белоев, заместник-ректорите – проф. Пламен Даскалов и проф. Юлиана Попова, деканът на Факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ – проф. Даниел Братанов, зам.-деканът – доц. Лилия Тодорова, ръководителят на катедра „Здравни грижи“ – доц. Иваничка Сербезова и доц. Никола Събев – ръководител „Медицински дейности“ във факултета. Гостът бе придружаван от съпругата, сина си и от съученика си от Русе – Веселин Петров.
Проф. Пенчева направи ретроспекция на двете години, в които проф. Рефетов не е посещавал университета и отбеляза, че Русе вече има две университетски болници, с които висшето училище работи изключително добре. Бе поставен въпросът за необходимостта от медицински персонал в България и обучението на студенти в такива специалности. „Голяма част от младите лекари напускат страната, а само за Русенска област не достигат около 60 общопрактикуващи лекари“, каза доц. Събев.
„Въпреки неизбежния човешки фактор при лечението на различни заболявания, медицината ще става все по-зависима от техниката“, каза проф. Рефетов. Той отбеляза, че вече се наблюдава тенденция към сътрудничество между медицински и технически университети в САЩ. „Възможно е и в Русенския университет да развиваме специалности, свързани с техническото обезпечаване на медицинска апаратура и работата с нея“, каза чл.-кор. проф. Христо Белоев.
По време на разговора бяха засегнати теми от взаимен интерес както на учения, така и на преподавателския състав в университета. Проф. Рефетов се съгласи да оглави лаборатория и да работи с преподавателите от факултета по обществено здраве и здравни грижи, като ги подпомага в техните научни изследвания.
Ръководството на факултета покани проф. Рефетов да изнесе лекция пред студенти, които учат дисциплината „Медицинска генетика“. С помощта на съвременните технологии тази лекция ще бъде факт съвсем скоро, стана ясно по време на разговора. Известният учен предложи да бъдат включени медицински специалисти от университета в провежданите от него обсъждания на медицински казуси и сложни клинични случаи с други чуждестранни колеги. Той изтъкна полезността на подобни дискусии за всички участници.
Гергана ИЛИЕВА

Оставете първия коментар към "Лаборатория под ръководството на проф. Самуил Рефетов ще има в РУ"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*