Свами Вайшампаян: Духовното израстване на българите е много по-голямо отколкото в останалите държави на полуострова

С практикуването на сударшан крия човек ще получи по-ясна представа за себе си

Индийският учител Свами Вайшампаян

Индийският учител Свами Вайшампаян проведе тридневен Курс за щастие в Търговище. По време на обучението участниците усвояваха дихателната техника „сурдашан крия“, променила живота на милиони хора по света, освобождавайки ги от стреса и токсините на клетъчно ниво. Индийският духовник показа подбрани йога позиции за тялото и обучи над 120 човека как да използват и катализират енергията си и по този начин да хармонизират ума, емоциите и тялото си.
Свами Вайшампаян е в града по покана на местната структура на Фондация „Изкуството да живееш”. С духовника разговаряхме ден преди да започнат заниманията за дихателните техники, стреса и дали се променят хората към по-добро.

– За пръв път сте в България. Какви са първите ви впечатления от хората и страната?
– Много добри и отворени хора, много красива природа, на която се наслаждавам. Действително в България съм за първи път, но съм пътувал в други балкански страни. От наблюденията си мога да споделя, че тази отвореност и духовитост е много по-голяма тук, отколкото в останалите държави на полуострова. Това според мен е много добър знак.
– Знак за какво?
– За духовно израстване.
– Как решихте да станете духовник?
– Беше бавно и осъзнато решение. Завършил съм университет и имам магистърска степен в IT сферата. След това станах професионален играч по шах и създадох собствена академия. Още в университета започнах да се занимавам със сударшан крия. Постепенно минах през всички програми и на 23 години реших, че това е нещото, което искам да правя. Първо станах учител във Фондацията. Така, бавно и постепенно осъзнах, че това е всичко, което съм търсил в живота си. Зарязах всичките си занимания и започнах да обикалям света.
– Как хората в различните части на света възприемат учението? Търсят ли израстване?
– Да, определено. Животът ни е пълен със стрес и всеки иска да се отърве от него. Хората търсят начини как да го премахнат и постепенно се отварят към йога.
– Защо хората търсят духовно израстване?
– Ние, хората имаме проблеми с ума си. Ако умът не е спокоен, умиротворен, някак си животът не ни върви. Сигурно хората са минали през много начини – алкохол, наркотици и други, които водят до пристрастяване. След известно време обаче установяват, че това не помага на техния ум и опитват и друго. Тогава откриват, че йога и медитация са едни от най-практичните способи – практикуването им е лесно и нямат странични ефекти. Забелязвам как в целия свят йога събира все повече почитатели. Любопитен факт е, че в много големи корпорации има специални помещения, в които хората се занимават с това.
– Какво ще се научат хората от Търговище, които ще посетят курса?
– Те ще усвоят една прекрасна и уникална техника на дишане – сударшан крия. На санскрит „су” означава правилен, „даршан” – визия, а „крия” е пречистване т.е. пречистване на погледа ни за света. Когато се практикува сударшан крия, с това пречистващо действие, получаваш визия за това кой си всъщност. Или може да се каже, че човек ще получи по-ясна представа за себе си.
– Какво ще се случи, когато хората преминат курса?
– Обикновено изтъквам три предимства. Първото е яснота на ума. Обичам да давам пример с големите градове. Сутрин там е час пик. И питам „Колко време ще отнеме да стигнете до летището?” Отговарят ми: „Около час, час и нещо”. След това променям часа и питам, колко време ще им отнеме да стигнат през нощта в два часа например. И те отговарят, че ще им трябват около 20-30 минути. При положение, че разстоянието е едно и също, защо сутрин отнема повече време? Защото има повече трафик – заради него трябва повече време. Същото се случва и в нас самите. Ако трябва да вземете едно решение, представете си, че имате много неща, които ви се въртят в ума, много емоции. Тогава трудно ще вземете това решение. Външният трафик се контролира с полиция, светофари и т.н., но за вътрешния, какъв контрол може да назначите? Следователно яснотата на ума е първото предимство, което ще получите след курса.
Второто е чистота в сърцето. Това засяга нашите спомени, които имат много интересна склонност: каквото пренебрегваме се закача някак си за негативизма. Например сега ще ви направя десет комплимента и след това ще ви обидя само веднъж. Кое ще запомните? Някак не помним хубавите думи, но много лесно запомняме лошите. В ежедневието акумулираме много негативизъм. Аз го наричам „емоционален боклук”. Обикновено хората слагат боклука в торба и го изхвърлят. Обаче негативните емоции ги събираме с месеци и години. Споделяме ги с нашите близки и роднини, което е лошо. С курса по сударшан крия хората ще получат знания как да запазят чистотата на сърцето. Един вид пречистване.
Третото предимство е искреност в действията. Да си представим, че се събудите добре отпочинали и тръгнете за работа. Може би нивото на енергия ще падне още докато стигнете до работното си място. През деня ще се изтощите още, а в самия край на работния ден началникът ви поиска да свършите нещо спешно. След това се приберете у дома и вашите близки също започват да искат да свършите нещо за тях. Не е проблем, че някой иска нещо. Проблемът е, че вие нямате енергия да го свършите. Затова, когато практикувате сударшан крия, ще получите това предимство и ще имате много енергия през целия ден.
– Какви по-точно са техниките в сударшан крия?
– Това са ритмични дихателни техники. Ако наблюдавате природата ще забележите, че има ритъм навсякъде – в деня и нощта, в месеците, в смяната на сезоните. В тялото също имаме ритъм – огладняваме приблизително по едно и също време или ни се приспива по едно и също време. С емоциите е същото. В сударшан крия, с помощта на дишането, създаваме хармония на всички нива. Каква е разликата между шума и музиката? Ритъм. Когато самият ни живот влезе в ритъм – ние го харесваме. Така че сударшанкрия ни дава този ритъм.
– Достатъчни ли са тези три дни, за да влезем в ритъм, при положение, че цял живот сме живели без него?
– Да, нашата природа си е вътре в нас. Никак не е трудно да се върнеш към природата си. Повярвайте ми три дни са повече от достатъчни, за да погледнете с красиво око на това, което представлявате.
– Ако човек се чувства щастлив, защо му е да практикува тези техники?
– Става въпрос за това как човек да поддържа добро състояние на ума. Нашето щастие често е свързано със заобикалящата ни среда. Ако Ви попитам с какъв хора бихте искали да бъдете, ще ми отговорите, че искате да сте само със щастливи хора. Едва ли ще искате да сте обградени с нещастни хора. Защо е така? Защото се притеснявате, че ако седите в „лоша” компания, те ще повлияят на щастието ви. Нека кажем, че имате силата, че може да влияете върху това. Ето това дава сударшан крия.
– Обучението се казва „Програма за щастие”. Можем ли да дадем дефиниция на понятието „щастие”?
– Радост, щастие от природата си. От това, от което човек е създаден. Ако човек не познава собствената си природа ще се чувства нещастен.
– Да разбирам ли, че щастието е чувство на дълбоко удовлетворение от това, което човек е?
– Не. Това е самото ядро на човешкото същество.
– Сударшан крия помага ли при някакви заболявания?
– Ако отворите търсачката, ще видите в колко много случаи сударшан крия помага. Правени са много изследвания по света и вече дори традиционната медицина признава ползите от тези техники.
– Какво е нирвана и как се постига?
– Нирвана е свобода. Нирвана значи да си свободен от много неща, включително и от впечатления. В Индия вярват, че трябва да се прераждаш много пъти, защото човек има различни впечатления, които са отпечатани в ума му. Нарича се ниска карма. Нирвана е за всички, които могат да освободят съзнанието си от това.
Анета МИЛЕВА

Оставете първия коментар към "Свами Вайшампаян: Духовното израстване на българите е много по-голямо отколкото в останалите държави на полуострова"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*