Елена е следващият домакин на „Балканът пее и разказва“

В Гурково певци, танцьори и музиканти показаха фолклорната култура на старопланинските градове

През 2018 г. град Елена ще е следващият домакин на традиционния празник „Балканът пее и разказва“. На тазгодишното му издание в Гурково кметът Иван Иванов предаде знамето на своя колега от Елена инж. Дилян Млъзев. Домакинството на празника се определя на ротационен принцип и той се провежда в началото на м. юни.
Областният управител на Стара Загора Гергана Микова и зам.-областните управители Петя Чакърова и Димитър Драчев присъстваха на празника на 10 юни. Той започна с шествие по централната улица и с ритуал по издигането на знамената на България, на Гурково и на фестивала под звуците на песента „Хубава си, моя горо“, която е химн на празника. С приветствие към многобройните гости се обърнаха кметът на Гурково и областният управител на Стара Загора.
В програмата на фестивала се включиха над 300 участници от Елена, Твърдица, Трявна, Дряново, Котел и Гурково. Певци, танцьори и музиканти показаха на сцената на централния площад най-хубавото от фолклорната култура на балканските градове. Танцова формация „Самодиви“ и битов хор към еленското читалище представиха град Елена, където идеята за „Балканът пее и разказва“ се заражда през 1971 г. Проявата и до днес се е съхранила като празник на дружбата и приятелството с цел издирване, развиване и съхраняване на местните фолклорни обичаи и традиции. Събитието е включено и в Националния календар на Министерството на културата.
Тази година в рамките на фестивала имаше конкурс за детска рисунка на тема „Традициите на моя град“, в който участваха над 50 деца от шестте града. Малките художници от Елена се представиха чудесно. Ивелина Христова е с първа награда, Сияна Илиева и Николета Савова са на второ място в своите възрастови групи, а Никол Чолакова е трета.
Мария СИМЕОНОВА

Оставете първия коментар към "Елена е следващият домакин на „Балканът пее и разказва“"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*