Уникална сграда в Разград се руши и е опасна за хората

Областният управител потърси съдействие от Министерството на отбраната за обезопасяването й

Уникална сграда с изключително красива архитектура в центъра на Разград се руши и създава опасност за минувачите. Бившият Дом на народната армия (ДНА) преди десетина години бе ремонтиран по проект „Красива България”, но днес отново е в окаяно състояние.
Областният управител Гюнай Хюсмен е потърсил съдействие от ръководството на Министерството на отбраната относно обезопасяването на сградата на бившия Дом на народната армия в центъра на Разград. Това стана след сигнали от граждани за състоянието на сградата, известна сред жителите на областния център като Дом на народната армия.
Хюсмен е изпратил писмо до Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ в Министерството на отбраната. В него той уведомява ведомството, че сградата на Гарнизонния военен клуб със застроена площ от 338,57 кв.м, която се намира върху терен с площ 710 кв.м, е в изключително тежко аварийно състояние. „Поради обстоятелството, че се намира в непосредствена близост с оживена улица и тротоар, е налице реална опасност от откъртване на елементи от фасадата и причиняване на нежелани инциденти“ – аргументира той настояването си да се предприемат спешни мерки по обезопасяването на сградата, а в по-дългосрочен план и извършване на основен ремонт.
Според Закона за държавната собственост поддържането и ремонтите на имотите-държавна собственост се извършват от ведомствата, на които са предоставени за управление. Към писмото е приложен и актът за публична държавна собственост на недвижимия имот, с предоставени права на управление на Министерството на отбраната.
Областният управител Гюнай Хюсмен е разговарял по темата и с министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който е поел ангажимент да проучи проблема и да съдейства за разрешаването му. Двамата са били единодушни, че трябва да сме добри стопани на наследеното от предшествениците ни, а не да оставяме подобни красиви сгради с потенциал отново да възвърнат блясъка си да се рушат, при това в идеалния център на областния град.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Уникална сграда в Разград се руши и е опасна за хората"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*