Роми представят 100-годишна занаяти

Врачка от Сливен гледа на ръка, при това напълно безплатно на участниците във фестивала

Роми представят 100-годишни занаяти, песни, танци и ритуали от бита и традициите си по време на провеждащият се във Велико Търново Детски арт фестивал „Отворено сърце“. На откриването на фестивала, организиран от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.
Във фоайето на местния театър удобно се е разположил майстор Венко Илиев от Бяла черква. Мъжът обяснява, че е от рода на т.нар. роми рудари – онези, които по време на турското робство са дошли от днешна Румъния и са се заселили в Северна България. Днес Венко представя инструменти на повече от 100 години, с които едно време неговите предци са изработвали дървени лъжици, вретена и други неща от дърво, необходими за бита и семейството. Майсторът признава, че за съжаление децата и внуците няма да наследят и да продължат занаята му, защото са избягали да си търсят хляба и щастието в чужбина.
До майстор Венко в народна носия седи красива потомка на брак между роми и турци. Тя е врачка от Сливен и гледа на ръка, при това напълно безплатно на участниците във фестивала. Гледачката веднага е заобиколена от група момичета, които искат да научат скоро ли ще се оженят, богат мъж ли ще си вземат, ще имат ли много деца и тука ли ще живеят, или в чужбина. „Много искам да се оженя за чужденец, ама нашите няма да ме дадат сигурно. При нас браковете ги уреждат родителите и булката се купува. Пък аз искам сама да си избера мъжа, с когото ще живея. Да ме обича много и да се грижи за мене, да ме глези“, замечтано въздиша едно от момичетата, наредили се на опашка пред гледачката. Друга пък признава, че иска като порасне да стане актриса и да се снима в някой от турските сапунени сериали.
Във фоайето на търновския театър в рамките на фестивала е показана и изложба от снимки и картини „Ромите преди и сега“. В Централния парк „Марно поле“ представиха традиционни ромски занаяти, а роми дефилираха по главната улица на Велико Търново.
Иван ГЕОРГИЕВ

 

Оставете първия коментар към "Роми представят 100-годишна занаяти"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*