Добра реколта и високи добиви очакват зърнопроизводителите в Лознишко

Близо 100 земеделски производители от областите Разград и Търговище участваха в традиционния Ден на пшеницата в Лозница. Събитието бе организирано от ЕТ „Стефан Георгиев – НИМ“ със собственик Стефан Пенев, „Байеркропсайанс“ и други земеделски фирми.
Сред гостите бяха областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и заместник областният управител Евгени Драганов. На опитното поле на фирмата в землището на лознишкото село Крояч бяха представени над 60 вида сортове пшеница, ечемик и царевица. Презентиран бе и най-новият сорт пшеница, който е преминал тригодишно изпитание в опитните полета на Стефан Пенев – „Роки 2“, чийто селекционер е проф. Иван Панайотов от ОСЗ“Дунав“ЕООД. Сортове на Добруджанския земеделски институт представиха доц. д-р Валентин Георгиев, гл.ас.д-р Йорданка Станева и Румяна Александрова.
Бяха презентирани и препарати, с които посевите се третират. Сред фирмите, които представиха свои продукти, бяха „LG“ и „Агредо“. След посещението на опитното поле участниците в Деня на пшеницата се включиха в дискусия за пазара и предстоящата реколта в сградата на читалище „Борис Анастасов“ в Крояч.
„Земеделието е основен сектор в региона, развитието му е важно за област Разград, а за това способстват и подобни дискусии и обмяна на идеи и новости, затова приветствам подобни инициативи“ – изтъкна областният управител Гюнай Хюсмен.
Агробизнесменът Стефан Пенев коментира, че посевите от пшеница в област Разград са в много добро състояние, очаква се добра зърнена реколта. Той отбеляза, че реколтата от пшеница е опазена от болести и неприятели и прогнозира, че добивите от житната култура ще бъдат много високи – около 700 кг от дка. Според неговите прогнози цените на зърното тази година ще бъдат между 280 и 300 лв. за тон.
Очаква се жътвата на ечемика в региона да започне в първите дни на юли.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Добра реколта и високи добиви очакват зърнопроизводителите в Лознишко"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*