„Жива вода” има свое характерно лице и атмосфера

Представителен ансамбъл за изворен фолклор "Гайдуница" - с. Подем, област Плевен; Голямата награда на шестото издание на фестивала - приз "Жива вода" сн.: Стоян Недев

Капка Иванова

Капка Иванова, докторант по нова българска история в Русенския университет:
В годините успяхме да привлечем в състава на журито видни специалисти, сред най-големите почитатели на фестивала е проф. Анчо Калоянов
В навечерието на Еньовден ви представям Капка Иванова, докторант по нова българска история в Русенския университет „Ангел Кънчев”, дългогодишен организатор на Фолклорния фестивал „Жива вода”. Фестивалът се провежда ежегодно през юни, организатори са кметството и читалището в село Каран Върбовка, с подкрепата на Община Две могили. Докато живеех в Борово, ежегодно гостувах на фестивала. Магията на това да присъстваш на фолклорен празник в близост до аязмо и манастир въплъщаваше представата ми за хармония, красота и радост от съприкосновението с народната култура. Докато работех като началник на отдел в Община Борово, в задълженията на който бе да управлява културата, а и покрай участието ми в Организационния комитет на Фолклорния фестивал „От Дунав до Балкана” се сближих с Капка Иванова. И досега вярвам, че двата фестивала „Жива вода” и „От Дунав до Балкана”, провеждани в две съседни общини, са духовно близки и заради общите ни възгледи за фолклора и за организирането на фолклорни фестивали, които споделяме.

Награждаване на Фолклорен фестивал „Жива вода“

Помолих Капка Иванова да се представи пред читателите на „Форум”.
– Родена съм в Русе. Завършила съм специалност „Български език и история“ в Русенския университет, а по-късно магистърска програма „История на дипломацията“ във Великотърновския университет. Като студентка в Русе съм сред учредителите и председател на първия в страната Студентски клуб „Съхрани българското“. През 2010 г. започнах работа в Община Две могили като старши специалист „Култура“ и в продължение на пет години бях организатор на Фолклорния фестивал „Жива вода“. В момента съм докторант по нова българска история. Интересите ми се простират в области като история, фолклор, краезнание.
– Откога се занимавате с фолклор?
– Интересът ми към фолклора започна от университета. През 2006 г. заедно с колеги от „Съхрани българското“ и Русенския исторически музей бяхме на теренни проучвания в селата Чилнов и Широково. По-късно започнах да се занимавам с краеведски изследвания и работата ме срещна с интересни информатори и специалисти по българска история и фолклор. През 2010 г. бях изправена пред сериозно изпитание. В рамките на три месеца трябваше да организирам четири фолклорни фестивала. Издържах това изпитание, но пък се засили желанието ми да се занимавам все по-активно с фолклор.
– Кои са вашите любими учители в трудното, но приятно пътуване към тайните на българската народна култура и изкуство?
– Учила съм се и продължавам да се уча от много хора, с които съдбата ме среща. От всекиго научавам по нещо.
– Разкажете кога и как възникна идеята да се създаде фолклорен събор в село Каран Върбовка?
– Тя възникна през 2009 г. като инициатива на тогавашния кмет Йордан Калицов и самодейците от Народно читалище „Развитие 1908“. Идеята е подкрепяна от Община Две могили вече осем години.

Богдан Донев, ръководител на ФТТ „Найден Киров“ в журито на Шестото издание

– Защо избрахте името „Жива вода”?
– Изборът не е случаен. Не е само близостта на лечебния извор до манастира „Св. Марина“. Аз лично възприемам живата вода като извор на мъдрост, а мъдростта на нашия народ е съхранена в традициите.
– Каква беше първоначалната идея на фестивала?
– Мисля, че когато през 2009 година стартира първото издание на фестивала, инициаторите едва ли са си представяли каква популярност ще добие той впоследствие. Първото издание нямаше конкурсен характер и участниците бяха само от Русенска област. Но в годините „Жива вода“ се развиваше и се радваше на все по-голям интерес от страна на самодейците. От 2010 г. в качеството ми на старши специалист „Култура“ в Община Две могили съм тясно свързана с този културен форум. Потребността от изява на младите таланти ни подтикна да направим и младежки фолклорен фестивал за деца и младежи. Той също се радваше на голям интерес. С всяка изминала година участниците ставаха все повече, а географският ареал се разшири от София до Варна. Имаше самодейци, които бяха чули легендата за манастира „Св. Марина“, и желанието им да го посетят, беше водещо. Запазила съм изключително мили спомени от участието на народен хор от слепи самодейци от Варна, които пристигнаха, за да се поклонят пред иконата на Св. Марина и да отпият от лековитата вода на аязмото. Изпълненията им бяха блестящи. В такива моменти не ти остава нищо друго, освен да се преклониш пред духа и таланта.

Магията на танца

– Какво от първоначалната организация на фестивала се надявате да запазят новите организатори?
– Знаете ли, фестивалът „Жива вода“ има свое характерно лице и атмосфера. Той не прилича на нито един фестивал в Русенска област. Искрено се надявам да се съхрани младежкият фестивал, а също и регламентът. Свидетели сме на все по-брутално навлизане на чалгата във всички сфери на живота ни. Последните години все повече хора претендират да познават българския фолклор, но това, което виждаме по сцените и на различни културни форуми, няма нищо общо с родните традиции. Надявам се това замърсяване да не обхване и малкото останали фестивали, на които се представя автентичен фолклор. В годините успяхме да привлечем в състава на журито специалисти като доц. д-р Пелагия Векилова – музикален педагог, д-р Петьо Кръстев – композитор и диригент на Ансамбъл „Пирин“, д-р Людмила Григорова – етномузиколог, Кристина Димитрова – преподавател в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Сийка Братоева – дългогодишен ръководител на ФА „Русчуклийче“, Богдан Донев – главен художествен ръководител на ФТТ „Найден Киров“, Станимир Иванов – ръководител на ФА „Северняче“, Вяра Косева – дългогодишен етнограф и основател на Етнографския музей в Русе. Сред най-големите почитатели на „Жива вода“ е изтъкнатият ни фолклорист проф. Анчо Калоянов. Той има голям сантимент към манастира и беше изключително радостен, че на това място се провежда фолклорен фестивал. Тези специалисти са изключително важен елемент за нивото на един фестивал. Тяхното присъствие е необходимо, за да се спират навреме някои залитания, а също и за да дадат професионален съвет. Искрено се надявам „Жива вода“ да продължи своя път, съхранявайки направеното до момента и надграждайки по нещо ново, но значимо.
Интервю на
Цветелина ГЕОРГИЕВА

Галерия

Вяра Косева, дългогодишен участник в журито

Оставете първия коментар към "„Жива вода” има свое характерно лице и атмосфера"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*