На 120 години стана читалището в Пелишат

Читалище Пелишат

Почетен плакет от името на Общински съвет – Плевен връчи Мартин Митев на председателя на читалището Юрий Мичев

Тържественото честване на 120-ата годишнина на НЧ „Пробуждане 1897“ в с. Пелишат се състоя в салона на читалището, в присъствието на кмета на селото Петър Йочев, жители на населеното място, читалищни дейци и приятели на народното читалище.
„Силно впечатлен съм от богатата история, която има читалището в Пелишат. За своите 120 години тази сцена е посрещнала стотици просветители, които с делата си са съхранили историческата ни памет, бит и култура. За мен е чест да ви поздравя от името на Общински съвет – Плевен и лично от свое име с юбилейната годишнина и да ви пожелая все така, с дух и сърце, да пазите традициите ни“ – с тези думи се обърна към присъстващите в залата Мартин Митев. Председателят на местния парламент в Плевен отбеляза, че в малките населени места читалищата са онези духовни центрове, които създават почти целия културен живот – участват активно в организацията на празничните програми, дават достъп до информация чрез своята книжна и компютърна база, учат младите на любов към фолклора, запознават ги с непреходността на родните традиции. „От Възраждането до наши дни през читалищните сцени са преминали стотици самодейци, писатели и художници са намирали своето творческо поле за изява, деца и младежи са откривали магията на словото и музиката. Вие сте местните будители!“, каза в поздравлението си Мартин Митев. По повод годишнината той връчи на НЧ „Пробуждане 1897“ почетен плакет от името на Общински съвет – Плевен на председателя на читалището Юрий Мичев.
За историята на читалището и първите читалищни деятели в селото доклад изнесе председателят на читалището Юрий Мичев. Той акцентира на факта, че началото на читалищното дело в село Пелишат е поставено преди повече от 120 години, когато в салона на местното училище тогава се събират по-първите хора на селото. В онези първи години много от учителите не се задоволяват само с просветителското дело в училище, те се занимават активно и с обществена дейност. Организират четения, вечеринки, тематични срещи, а през 1895 г. в селото се играе и първата театрална постановка.
И така, в далечната 1897 г. се ражда идеята за откриване на читалище в селото. Още в края на януари същата година се създава читалище „Пробуждане“. Строежът на сградата, в която днес се помещава културният институт, започва 1957 г. Проектът е дело на плевенския архитект Евтим Петров, а строителството е изцяло с доброволен труд на местните хора. На 22 ноември 1959 г. новата сграда отваря врати за първото си театрално представление. На читалищната сцена в Пелишат в годините назад са гостували редица известни наши творци, сред които са писателите Леда Милева, Елисавета Багряна, Камен Зидаров. Бързо малкото читалище „Пробуждане 1897“ се превръща в истинско духовно средище за хората от Пелишат, и вече 120 години продължава своята духовно-просветителска дейност.
Величка БОЖИКОВА

Оставете първия коментар към "На 120 години стана читалището в Пелишат"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*