Плевен събра елита на родната хирургия на национална конференция

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Показателен факт за интереса към събитието са изнесените над 77 доклада с повече от 175 автори

„Усложнения на конвенционалната, лапароскопската и роботизираната хирургия. Съдебно медицинска експертиза при хирургични случаи“, бе темата на Националната конференция по хирургия с международно участие, състояла се в Плевен и организирана от Медицинския университет в града. „Форуми като този създават благотворна среда за дискутиране на важни теми в областта на хирургията, а възможността за споделяне на опит и постижения е високо оценена от всеки от участниците в конференцията“, каза в приветственото си слово областният управител Мирослав Михайлов. Високо оцени работата на организаторите по подготовката на конференцията даде и председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. По думите му тази конференция повдига авторитета не само на хирургическата гилдия у нас, а и на цялата лекарска гилдия, която е част от БЛС. Председателят на Българското хирургично дружество проф. Георги Тодоров отбеляза, че избраната тема покрива съвременните тенденции в хирургичната наука.
„Обсъждайки каква тема да обедини интересите на колегите от хирургичната гилдия на Националната конференция, установихме, че от 10 години не е правен форум на подобна тематика. Отчетохме, че хирургията не е направила стъпки, не е направила скок. Тя направо е преминала в бъдещето с възможностите и развитието на роботизираната хирургия и телехирургията“, заяви проф. Димитър Стойков, председател на организационния комитет на Националната конференция.
В качеството си на домакин на събитието ректорът на Медицински университет – Плевен проф. Славчо Томов даде символично начало на Националната конференция по хирургия с международно участие. „Цялата академична общност е горда, че след толкова години в Плевен се събра елита на българската хирургия. Ако преди 10 години иновациите в медицината навлизаха с 12 – 14 години закъснение, сега в България иновациите в медицината в определени области навлизат или 1 – 2 години и България е иноватор в редица направления“, каза проф. Томов. Показателен факт за интереса към Националната конференция по хирургия в Плевен са изнесените над 77 доклада с повече от 175 автори.
Величка БОЖИКОВА

Оставете първия коментар към "Плевен събра елита на родната хирургия на национална конференция"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*