Петър Георгиев и фолклорната група от село Писарево пяха в Брюксел

Пред знамената на държавите членки на ЕС

През 2018 г. младият певец ще покаже в Европейския парламент и колекцията си от народни носии

Концерт в сградата на европарламента

– Разкажи ми за поканата към теб и пенсионерския клуб в Писарево да посетите европарламента в Брюксел?
– Всичко стана някак на шега. Гост в пенсионерския клуб бе Ангел Джамбазки, хората се пошегуваха, че имаме фолклорна група, която може да изпее няколко песни в европейския парламент, с които да представи България. Той се усмихна и каза, че идеята е добра и че следващите гости, които ще покани, ще сме ние. В началото не вярвах, че такова участие е осъществимо, в следващия момент си казвах, че политик от такъв ранг няма да си позволи да говори празни приказки. Един ден ми се обади Юлиан Ангелов и ми каза да се готвим, че на 6 юни заминаваме за Брюксел. Последва още една изненада, когато ми каза, че можем да поканим дейни членове на пенсионерския клуб, които също да посетят европейския парламент.

Петър Георгиев

– Кои забележителности на града разгледахте и какво ще остане незабравимо за вас?
– Имахме възможност още първия ден да разгледаме града, тъй като пристигнахме рано сутринта. Настаниха ни в хотел в самия център на Брюксел и бяхме съвсем близо до стария град. Разгледахме множеството магазини за сувенири и шоколад. Посетихме и най-известните места в града, едно от което е статуята на малкия пикльо. Нямаше как да не запомним този момент. Всъщност останахме изненадани, защото очаквахме да видим някоя по-голяма статуя, а тя се оказа съвсем малка, висока около две педи. Посетихме прословутия площад, където правят цветния килим. На следващия ден имахме възможността да разгледаме европейския парламент. Може би тук трябва да благодарим на сътрудниците на г-н Джамбазки за вниманието, с което ни обграждаха през целия ден, за грижите и любезното отношение. Всички имахме възможност да се снимаме до знамената на държавите членки на ЕС, както и да разгледаме заседателната зала на парламента от балкона. В близост до парламента се намира най-новият музей – Дом на европейската история. Той е изключително модерен с много експонати от всички държави членки на ЕС. Разбира се, организаторите на посещението ни бяха подготвили обяд в стола на парламента. Присъствахме и на семинар на тема за подобрена миграционна политика и граничен контрол. Вечерта бяхме гости на коктейл, на който стана и нашето представяне.
– С какви песни и танци зарадвахте европейските представители?
– Репертоарът на групата включваше три автентични песни от нашия край. Беше изключително вълнуващо да пеем пред хора от различни страни. Още като се появихме в коридора с носиите, започнаха да ни снимат и да ни питат откъде сме, а ние гордо и важно отговаряхме, че сме от България. Изключително вълнуващо беше да гледаме сълзите на гордост в очите на присъстващите българи и да слушаме аплодисменти от всички в залата. Мигове, които ще помним, докато дишаме.

Песни, които предизвикват сълзи от радост и гордост

– Как се чувства човек, когато трябва да представя не само себе си, но и страната си?
– За мен бе изключително отговорно това, че трябваше да пеем в европейския парламент. Може би до последно не осъзнавахме на каква сцена и пред какви хора представяме родината си. Освен българи, на събитието присъстваха представители на останалите страни членки. След всяко изпълнение прекъсвахме аплодисментите с друга песен.
– Догодина колекцията ти от носии ще навърши 20 години, това е добър повод да я покажеш и на европейската администрация. Радва ли те поканата, обмислил ли си кои от твоите женски костюми ще занесеш там?
– И тази покана получих случайно. В европейския парламент има специално обособени стаи за пушачи и в една от почивките се засякохме с дама, която присъства на нашето представяне и ме поздрави за изпълненията ни. Тъй като аз съм солист на една от песните, поздрави и мен лично и ме попита с какво се занимавам. Аз и разказах, че основното ми занимание е в пенсионерския клуб, а в останалото време се грижа за колекцията си от народни носии. Тя прояви интерес към колекцията. Така се стигна до поканата през 2018 г. да покажем красивите носии в изложба, подредена в сградата на европейския парламент.
Интервю на
Цветелина ГЕОРГИЕВА

1 Коментар on "Петър Георгиев и фолклорната група от село Писарево пяха в Брюксел"

  1. Браво Петьо гордея се с теб.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*