Веселата къща гостува в БАН с тематична изложба

Сун Шън Ийн - Китай - 2009

Саша Димитриевич – Сърбия и Черна Гора – 2005

Тази година Музеят „Дом на хумора и сатирата“ в Габрово отбелязва своята 45-годишнина. Под мотото „45 години смях не стигат“ екипът на емблематичната за града институция посвещава редица събития на годишнината и представя из страната изложби на колекции от музейния фонд.
Поредното гостуване на габровската Весела къща е в столицата. От 7 юни до 23 юни т.г. в Българската академия на науките e представена тематичната изложба „Наука по законите на хумора“. Колекцията е подбрана от музейния художествен фонд „Хумор на народите“ и включва 34 карикатури на 32 художници от 19 държави. Гостуващата изложба се осъществява по идея и със съдействието на Регионалния академичен център на БАН в Габрово.
Проблемите, които решава науката, научните достижения и открития в полза на човечеството, както и неразгаданите досега тайни на света са теми, които открай време вълнуват не само учените, а и художниците. Творците на хумористично изкуство, обаче, са особено изобретателни в третирането на научната тематика и в произведенията им намират място като добронамерените шеги, така и жилещата сатира. Имат ли учените чувство за хумор? Как гениите достигат до откритията си? Ще разгадаем ли напълно възможностите на човешкия мозък? Лесно ли се „плува“ в дълбините на науката? Как ни влияят новите технологии и доколко сме зависими от тях? Тясна ли е вече Земята за хората и кога ще населим друга планета? Дали ще опазим растенията и животните? Полезно ли е генното инженерство? Докъде ще ни доведат иновациите и дали роботи ще ни командват в бъдеще? На тези въпроси търсят отговор карикатуристите по начина, който владеят най-добре. Творбите се отличават с добронамерено намигване към професията на учения, със свеж хумор и елегантна ирония, с оригинални рисунъчни техники. Всички те предизвикват усмивка, но и провокират към размисъл.

Ли Хао – Китай -2005

„Наука по законите на хумора“ представя произведения на автори от близки и далечни страни – Аржентина, Белгия, Германия, Гърция, Естония, Израел, Италия, Иран, Китай, Колумбия, Литва, Полша, Русия, Сърбия, Турция, Унгария, Украйна, Хърватия и Япония. Творбите са събирани и съхранявани в музейния фонд от създаването на Дома на хумора и сатирата до наши дни. Карикатурите са постъпвали като дарения от участници в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, от самостоятелни изложби на художници и като откупки от Музея.
Дарина МАРИНЧЕВСКА

Оставете първия коментар към "Веселата къща гостува в БАН с тематична изложба"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*