24 ученически проекта на Екофорум „Сребърна 2017”

Разработки с конкретни дейности в различни райони на страната предлагат млади еколози, участвали в завършилия в Силистра XXVI Международен ученически екофорум „Сребърна 2017”. Това открои като успех на проявата председателят на журито проф. д-р Светослав Герасимов – председател на Съюза за защита на природата. От представените 24 проекта на първо място в първата възрастова група бе класиран проектът „Разделно събиране на отпадъци в училище – „Да превърнем отпадъците в нещо красиво” на екип от ОУ „Кирил Христов” в Стара Загора. Във втората възрастова група първо място бе присъдено на проекта „Сребърна” – възможност да рекламираш чрез биоразнообразието” на екип от ЕГ „П. Яворов” в Силистра. Заедно с участниците в проведения в рамките на екофорума Национален конкурс „Земята наш дом” за рисунки, приложно изкуство и литературни творби в проявата се включиха повече от 400 ученици. Във възрастовата група от I до IV клас първите места за стихотворение и разказ заеха Крисиана Господинова от Раднево и Теодора Миткова от Варна. Сред децата от V до VII клас първи награди за стихотворение, разказ и есе се присъдиха на Паолена Бънджева от Троян, Маргарита Славова от Варна и Десислава Георгиева от Силистра. При учениците от VIII до XII клас за стихотворение, разказ и есе първите места заеха Севил Физола от Силистра, Биляна Шехтова от Велинград и Димо Русев от Търговище. В конкурса за рисунка във възрастовите групи от I до IV и от V до VII клас първите места са за Ния Мартинова от Търговище и Йоана Максимова от Попово. Наградата за най-малък участник бе дадена на Габриела Ивелинова от Шумен. В направлението за приложно изкуство във възрастовата група от I до IV клас първо място се присъди на Йоан Дяков от Кюстендил. Сред децата със специални образователни потребности на първо място е Димитър Великов от Разград. Във възрастовата група от VIII до XII клас награди не се присъждат.
Председателят на журито проф. д-р Светослав Герасимов смята, че от Международния ученически екофорум „Сребърна” могат да се родят два нови регионални европейски екологични конкурса. Според проф. Герасимов би било полезно провеждането на екоконкурси за Дунав и Черноморския басейн със специфични екосистеми и за екопроблемите на Балканския полуостров.
Организатори на форума са МОН, Националният дворец на децата, фондация „Еврика”, Регионалното управление на образованието в Силистра, РИОСВ в Русе, Силистренската община (Обединен детски комплекс). Форумът се провежда под патронажа на кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов.
Пеню ПЕНЕВ

Оставете първия коментар към "24 ученически проекта на Екофорум „Сребърна 2017”"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*