Първи фестивал на дигиталните умения се състоя в ОУ „В.Левски”

Близо 400 деца се обучават по роботика в извънкласни форми в училището

Децата от Клуб „Роботика“ и Детска Телерик Академия към Основно училище „Васил Левски“ в Разград показаха своите знания и умения на Първия училищен Фестивал на дигиталните умения в театралната зала на училището. В театралната зала на школото присъстваха техните родители, представители на Регионалното управление на образованието – Разград, учители и гости от град Силистра.
Фестивалът бе открит от началника на РУО Атанас Дончев. Сред гостите беше и Елка Драмалиева, зав. Отдел „Образование” в Община Разград.
Учениците демонстрираха уменията си да работят с компютърни кодове. Те представиха възможностите на конструираните от тях роботи, които управляваха чрез мобилните си телефони. Роботите изпълняваха зададените команди да се движат и да преодоляват препятствия. Публиката видя как роботи ръкопляскат, композират и възпроизвеждат музика и т.н. Състояха се и състезания с роботи, с участието на деца, учители и родители. Всички заедно много се забавляваха. Представени бяха десетте най-добри екшън и фантастични компютърни игри, създадени от децата.
Близо 400 ученици от началния етап са включени в извънкласни форми, свързани с придобиването на умения за работа с новите информационни и комуникационни технологии. За всички класове процентът на ангажираните с роботика е над 70. Закупени са два пълни лего комплекта, необходими за заниманията на децата.
Двата представителни отбора на училището се подготвят за участие във Фестивала на роботиката, който ще се проведе на 17 юни в София. Събитието е в рамките на програмата „Роботика за България“, която се реализира с подкрепата на немската компания SAP Labs и цели да стимулира интереса на децата към науката и технологиите.
В чест на първия фестивал директорката на ОУ „Васил Левски“ Диана Първанова подари на децата два робота.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Първи фестивал на дигиталните умения се състоя в ОУ „В.Левски”"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*