Родолюбци от Ценово сведоха глави пред Мемориала

Участници в клуб „Родолюбие“ от Ценово се преклониха пред подвига и саможертвата на хилядите военни, дали живота си за свободата на България. Те посетиха Мемориала „Военна гробница 1916“ край Тутракан. Младите ценовски родолюбци сведоха глави пред паметника на загиналите и отдадоха почит с минута мълчание. „Дейността на клуба е целогодишна. Особено активно разгръщаме нашите инициативи, когато учениците са във ваканция. Единствено в община Ценово се организира лятната академия „Родолюбие“. Оптимисти сме, че през лятото участниците в клуба отново ще се включат с желание в заниманията на Академията“, сподели ръководителката на клуба Камелия Леонова. Повечето от инициативите се реализират съвместно с областната и общинската организация на РСОСЗР. И сега структурата на запасното войнство пое изцяло транспортните разходи. В пътуването до Тутракан се включиха и представители на Дамския клуб на запасните.
Младите патриоти от Ценово участваха и в ритуал, който ще запомнят за цял живот. Те издириха наследниците на Иван Нецов от село Долна Студена. Мъжът е служил в 48 полк и загинал по време на боевете от Тутраканската епопея. Името му е вградено в пантеона на безсмъртието на загиналите за свободата на Майка България. Членовете на „Родолюбие“ положиха венец и цветя пред паметника.
Любознателността на момичетата и момчетата от Ценово беше изцяло задоволена с посещенията им в Историческия музей, в Музея на дунавския риболов, с интерес разгледаха реставрираните къщи в етнографския комплекс „Рибарска махала“, по алеите на Дунавския парк релаксираха с продължителна разходка. Тутраканци, излезли на разходка, бяха приятно изненадани от кръшните народни хора, които представляват своеобразната запазена марка за членовете на клуб „Родолюбие“.
Марий ПEЙЧЕВ

Оставете първия коментар към "Родолюбци от Ценово сведоха глави пред Мемориала"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*