Гладиатори и варвари нападнаха Свищов

Римските войски в боен поход

Вождове, облечени в кожи от диви животни, учиха жителите и гостите на града да стрелят с лък, да мятат бойно копие и да се бият с меч

Варварите чакат, готови за бой

Римски гладиатори и варварски племена нападнаха Свищов и премериха сили в кръвопролитни битки на брега на Дунава. Патриции разходиха тоги по улиците на крайдунавския град, варварски вождове, облечени в кожи от диви животни, учиха жителите и гостите на града да стрелят с лък, да мятат бойно копие и да се бият с меч. Накрая, след изтощителните битки, римляни и варвари, заедно седнаха на една софра. Всичко това бе само една малка част от провеждащия се за 13-и пореден път в Свищов Фестивал на античното наследство „Орел на Дунава”. Той се организира от местната Община, Историческия музей и Съвета по туризъм. За участие в проявата тази година са изразили желание над 260 реенактори от България, Италия, Германия и Румъния.

Римляните отбраняват античния град Нове

Сред тях са най-влиятелната група за антични исторически възстановки в Европа „Групо Сторико Романо”, групите за възстановки от северната ни съседка „Кам Виртус”, „Нимфе Дачии” и „Данаис”, нашенските „Багатур”, „Феникс” и домакините от „Първи Италийски легион”. Програмата започна в петък с антични състезания за деца, научна конференция и церемонията по официалното откриване, запалването на фестивалния огън и връчването на ключовете на античния град Нове от кмета на града на римския император. В събота проявите продължиха от ранна сутрин до полунощ с исторически възстановки, изграждане на двата лагера – римския и варварския, гладиаторски битки, представяне и дегустация на древна римска кухня, обичаи, ритуали, занаяти и танци. Вечерта бе връчена традиционната награда „Орел на Дунава” за популяризиране на културно-историческото наследство. Тази година неин носител е бившият министър на културата Вежди Рашидов, а сред нейните предишни носители са премиерът Бойко Борисов, директорът на НИМ, Божидар Димитров, актьорът Джоко Росич, посмъртно, Стефка Костадинова, музикантите Теодосий Спасов и Кирил Маричков и др. След церемонията по връчването зрителите и гостите се насладиха на голямата и зрелищна битка между даки и римляни от времето на император Траян. Проявата завърши в неделя на обяд с награждаване на участниците, тържествен парад на групите по главната улица на Свищов и загасяне на огъня на фестивала.
Иван ГЕОРГИЕВ

Снимки – организаторите на фестивала

Оставете първия коментар към "Гладиатори и варвари нападнаха Свищов"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*