На 11 юни ще започне 48-ия фолклорен събор „Златната гъдулка“

ГАФ "Аблановски гласове" при НЧ "Канев Пробуда 1924"

На 8 юни в Заседателна зала на Община Русе се проведе пресконференция по повод 48-ото издание на Фолклорен събор „Златната гъдулка“. На срещата с медиите присъстваха директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова, началникът на отдел „Култура“ Ива Чавдарова, директорът на Регионален исторически музей Русе проф. д-р Николай Ненов и председателят на Дунавската задруга на народните художествени занаяти Татяна Колева.
В неделя, 11 юни, от 9 ч., Паркът на младежта отново ще се превърне в притегателно място за всички любители на българския фолклор, приютявайки за поредна година фолклорния събор „Златната гъдулка“.
Съгласно регламента, съборът „Златната гъдулка“ се провежда в два раздела: обработен фолклор (танцови състави, хорове, вокални групи за обработен фолклор, оркестри) и изворен фолклор (обичаи, певчески групи, групи за игри на песен – със или без съпровод, инструментални групи, играчи, певци, свирачи, разказвачи), като на сцената тази година ще се представят над 650 участници: 30 групи за изворен фолклор, 40 групи за обработен фолклор, 26 индивидуални изпълнители. Общо 96 са групите и индивидуалните изпълнители от областите Силистра, Разград, Габрово, Шумен, Велико Търново и Русе, които ще представят певчески, инструментален, танцов, словесен фолклор и обичаи от различните области на Централна и Североизточна България.
В 12 ч. по време на почивката от конкурсната програма ще се състои концерт – специален подарък за публиката. Музикантите от оркестър „Плам“, с ръководител Пламен Димитров ще споделят с всички присъстващи радостта от отбелязването на своята 15-годишна творческа дейност.
С нелеката задача да оценява изпълненията ще се заеме експертно жури в състав: председател – проф. д-р Николай Ненов, доц. д-р Ирена Бокова (доцент по фолклористика) и д-р Диляна Иванова.
За най-добре представилите се участници са предвидени индивидуални и колективни парични награди, грамоти, както и Голямата награда – Приз „Златната гъдулка“.
Тазгодишното 48-мо издание на фолклорния събор обещава да бъде изключително атрактивно и благодарение на съпътстващото изключително колоритно събитие в рамките на програмата – Алея на занаятите, организирана от Дунавската задруга на народните художествени занаяти в Русе и гостуващи майстори от Североизточна България. Ще се включат 24 майстори, които ще представят 15 вида занаяти, сред които дърворезба, медникарство, изработка на дантели, накити, ножове и други.
Фолклорният събор „Златната гъдулка“ се организира от Община Русе, а водещ на програмата ще бъде актрисата от ДТ „Сава Огнянов“ Ралица Константинова.

Оставете първия коментар към "На 11 юни ще започне 48-ия фолклорен събор „Златната гъдулка“"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*