Годишна университетска научна конференция се проведе в НВУ „Васил Левски”

Награда за принос в развитието на военнообразователната система бе връчена на проф. Венелин Терзиев

На 1 и 2 юни в НВУ „Васил Левски“ се проведе Годишната университетска научна конференция. Форумът бе открит от началника на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал доктор Пламен Богданов. В словото си той припомни годишнините, които честваме през настоящата година и акцентира на 145 години от рождението и 100 – от смъртта на полковник Борис Дрангов. „Към името и делото на полковник Дрангов се отнасяме с респект, защото той е доказал се практик, блестящ военен теоретик, командир и педагог.” В словото си още бригаден генерал Богданов каза: „Полковник Дрангов загива на бойното поле със смъртта на хилядите мъченици за национално освобождение, а след себе си оставя завършени теоретични разработки и завети, пропити от патриотизъм и общочовешки ценности и добродетели. От него знаем, че „Животът трябва да се мери не по дължина, а по съдържание!“ и към това се стремим във всяко свое начинание!”.
Награда от името на министъра на отбраната по повод 24 май и за принос в развитието на военнообразователната система бе връчена на проф. д.ик.н. д.в.н. инж. Венелин Терзиев от НВУ „Васил Левски“.
От името на ректора на Русенски университет „Ангел Кънчев“ поздравление поднесе професор доктор Бранко Сотиров, декан на Машиннотехнологичния факултет.
Първият пленарен доклад на тема: „Правна антидискриминационна рамка в Република България: ролята на Комисията за защита от дискриминация в България” беше изнесен от доцент доктор Ана Джумалиева – председател на Комисията за защита от дискриминация. Лектор на втория пленарен доклад бе доцент доктор Руси Минев от Русенския университет „Ангел Кънчев” на тема: „Ключови технологии за иновации в областта на мехатрониката“.
В рамките на двата дни бяха представени 203 доклада в пет направления. 214 бяха участниците от тазгодишното издание на конференцията и те са представители на 19 български университети, 10 чуждестранни университети и научни институти – от Румъния, Гърция, Полша, Турция, Латвия, Унгария, Русия, 8 институти на БАН и 13 от български училища, музеи, държавни институции и фирми.

Оставете първия коментар към "Годишна университетска научна конференция се проведе в НВУ „Васил Левски”"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*